Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hokaido pomazánka

Hokaido pomazánka

Rostlinné pomazánky se chlubí nejen svojí chutí, ale mimo jiné i významným obsahem vlákniny, čímž jsou schopny na sebe strhnout pozornost té skupiny strávníků, která řeší nutriční charakteristiku jídla. Často ale pokulhávají v obsahu bílkovin, což je v podstatě jejich největší slabina. I přesto, že základem dnešní pomazánky je dýně, která zrovna neoplývá přebytkem proteinů, můžeme předem bez skrupulí označit celý recept v oblasti zastoupení živin za nádherně vyvážený. Pokud tedy nejste líní a máte mlsný jazyk, neváhejte a pusťte se do jeho přípravy.

Vlastnosti receptu

1. Poměry makroživin jsou skutečně ukázkové. Recept je typicky vysokosacharidový, s naprosto dostatečným podílem bílkovin a velmi rozumným množstvím tuků, na jejichž kvalitu ve smyslu poměrů jednotlivých skupin mastných kyselin si není možné stěžovat.

2. Obzvlášť potěšující je množství vlákniny, která je navíc tepelně upravená, tedy i dobře stravitelná.

3. Energetický příjem je potřeba korigovat množstvím snědené pomazánky včetně pečiva. Záleží tedy jen na vlastním rozhodnutí, kam tuto bilanci necháme zajít.

4. Zvolené koření posune termický vliv receptu do ohřívajících oblastí. Je tedy otázkou, zda je rozumné pomazánku vychutnávat v pozdně večerních hodinách, kdy tímto riskujeme příliš velkou stimulaci centrální nervové soustavy.

5. Absence laktózy v receptu potěší nemalou část populace. Pokud bude potřeba vyjít vstříc bezlepkovému způsobu stravování, postačí výměna žitného pečiva za jakékoli bezlepkové, možností se nabízí celá řada.

6. S ohledem na vyšší podíl vlákniny a přítomnosti ostrého koření se konzumaci pomazánky vyhnou především děti do tří let. Podobně by měli uvažovat i jedinci, které trápí chronické záněty střevního traktu (ulcerozní kolitida, Crohnova choroba), případně těhotné ženy.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

2 hodiny (bez namáčení)

Přibližná cena

31 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.