Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hlíva s mungo

Hlíva s mungo

S přítomností jara a rostoucími dávkami slunečních paprsků přichází i automaticky (matkou Přírodou) naprogramovaná potřeba odlehčit stravu a pročistit tak organismus od „zimních nánosů“. V této době mám ve velké oblibě tzv. startery, které splňují nekompromisní pravidla racionality v oblasti stravitelnosti i nutriční výbavy.

A protože sluníčko svítí a ptáčci zpívají, jako předkrm k dnešnímu obědu padla volba na jednoduchou kombinaci klíčeného munga s restovanou hlívou (kromě sluníčka a ptáčků jsou tu i jiné, podstatně racionálnější důvody, o těch ale až o pár odstavců dál).

Vlastnosti receptu

1. Dnešní forma předkrmu je „nutričně chytrá“. Obsah makroživin není nikterak závratný, na stranu druhou ale ani výrazně chudý. Množství bílkovin je ukázkové, navíc z klíčených fazolí jsou velmi dobře stravitelné.

2. Sacharidů nikterak nepřebývá, navíc mají nízký glykemický index. Ten zaručí, že se před hlavním chodem příliš nezvedne hladina krevního cukru, která umí pocitově zasytit.

3. Naopak o vláknině můžeme říci, že její množství přesahuje běžně zavedené normy a konvence.

4. Protože mungo včetně hlívy neobsahují prakticky žádné tuky, navýšili jsme jeho množství použitím olivového oleje k restování hub. Nebál bych se jeho dávku zvýšit ještě více, hodí se pro zlepšené vstřebávání některých živin z klíčených fazolí.

5. Celkové množství obsažené energie je naprosto v pořádku, pouze jedinci redukující svoji tělesnou hmotnost by ji měli zohlednit s kombinací hlavního chodu.

6. Termicky se recept pohybuje kolem neutrálních hodnot. Mungo jsou ochlazující, houby s použitým pepřem se posunuly na stranu teplejších parametrů.

7. Energeticky je pokrm jasně jinový. Z tohoto pohledu se skvěle hodí právě jako předkrm (na rozdíl např. s pršutem, který má přesně opačné účinky).

8. Acidobazická rovnováha – i přes proces restování – se díky tomuto receptu posune jasně do zásaditých oblastí.

9. Velkou výhodu spatřujme v použitých klíčených fazolích. Klíčené potraviny obecně plným právem nazývejme superpotravinami – obsahují pro náš organismus vše nezbytné, proces klíčení zajistí díky transmutačním pochodům nemalé spektrum enzymů, vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a mnoha jiných.

10. Svěží chuť klíčených fazolí plných vody skvěle kontruje se slanou a teplou chutí restovaných hub bohatých na imunostimulační beta glukany. Kromě pozitivních emocí dotovaných zmiňovanou chutí se tedy můžeme radovat i ze zdraví prospěšných dopadů - dnes bych recept zvládl i bez zpěvu ptáčků…ale proč se omezovat :-)

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

5 minut (bez klíčení)

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.