Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Grepové smoothie se zázvorem

Grepové smoothie se zázvorem

Protože si s námi aprílové počasí hraje ne zrovna hezkou hru, zkusíme dnes v kuchyni provokativně zamíchat s kartami nejen nutričních charakteristik potravin a vytvořit recept, který bude v mnoha směrech zavánět provokací.

A jelikož se nejlépe provokuje tekutou formou, čeká nás výroba ne až tak tradičního smoothie, u něhož si výsledek zpestříme silně ohřívající koncovkou.

Vlastnosti receptu

1. Na tomto místě už tradičně zaznívá informace, kdy ovocné koktejly nemá až tak význam hodnotit z hlediska poměrového zastoupení makroživin. Je to logické, protože v naprosté většině případů jsou deficitní na bílkoviny a tuky, má tedy význam sledovat především parametry zastoupených mikroživiin.

2. Dnešní smoothie je ryze vysokosacharidové s typickou převahou jednoduchých forem cukrů s poměrně nízkým glykemickým indexem. Pravdou je, že mixováním (a samozřejmě i odšťavňováním) se hodnota GI zvyšuje. U smoothie má tato informace ale zanedbatelnou hodnotu, protože dostatek přítomné vlákniny celkový výsledek neposune do nepřiměřených parametrů. Stále se tedy držíme v oblastech tabulkově nízkých hodnot.

3. Jediný zázvor ze všech použitých surovin má výrazně ohřívající termický vliv. Ananas se pohybuje kolem neutrálních hodnot, grep a kaki jsou osvěžující. Dnešní koktejl vnímejme jako další názornou ukázku schopností koření naprosto zásadním způsobem měnit charakteristiku jakéhokoli pokrmu.

4. U použitého spektra exotických druhů ovoce můžeme očekávat dvě klíčové věci: První je zajímavé spektrum antioxidantů, kvůli kterým stojí za to hřešit tímto směrem. Toto má ale háček v podobě druhé věci, která říká, že z důvodu dlouhého a náročného transportu a následného skladování se exotické plodiny sklízejí v nezralém stavu, kdy dozrávají bez přístupu k živinám, vodě a slunečním paprskům. To způsobí ne plnohodnotný proces dozrávání včetně biochemického vývoje fytochemických látek. Výsledkem je pak „nutričně prázdná“ potravina. Holt, taková je daň za globalizaci a mlsný jazyk.

5. Přebytek cukrů v kombinaci s nevyzrálostí většiny použitých surovin a složek v nich bude ve výsledku výrazně kyselinotvorný. Pokud by toto někomu hodně vadilo, doporučím přidat do koktejlu doplněk stravy s obsahem vápníku a hořčíku, které z pozice svojí bazicity posunou výsledek správným směrem.

6. Z energetického pohledu je smoothie orientováno silně jin směrem. Přidáním zázvoru tuto tendenci ještě zesílíme. Navíc z pozice silně zahřívajících účinků zázvoru dochází k zesílení vysušujícího dopadu na sliznice i kůži, což citliví jedinci obtížně snáží. Pozor tedy na tuto vlastnnost.

7. S ohledem na spektrum výše popsaných vlastností receptu bych se určitě vyhýbal jeho podávání malým dětem. Věková hranice je silně orientační, zkusil bych si předběžně stanovit na 12 let.

8. Stejnou míru opatrnosti je potřeba dodržovat u těhotných a kojících žen. I tady platí, že jakékoli extrémy ve stravování (nutriční, termické, acidobazické…) nejsou vhodné.

9. Otázkou tedy je, komu dnešní koktejl s radostí doporučíme. Mě na základě přísloví „Láska prochází žaludkem“ logicky vychází, že to budou primárně fajnšmekři, kterým skrze „vlčí mlhu“ způsobenou jejich stavem gurmánství nebudou vadit výše popsané charakteristiky a s radostí si vychutnají námi nabízenou exotiku.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

17 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.