Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Fresh z mrkve a červené řepy

Fresh z mrkve a červené řepy

Minulý týden jsem přijal pozvání do pořadu ČT „Dobré ráno“, navíc jako hlavní host. Tématem byly diety, a jak už to (nejen) v tomto pořadu chodí, kromě debaty se i živě vařilo. Bylo mi velkou ctí se na obrazovce pracovně setkat s jedním z velmi úspěšných absolventů mého kurzu „Poradce pro výživu“, Markem Machusem – kuchařem s několikaletou praxí z kuchyní luxusních hotelů na Floridě. Dostal úkol připravit celodenní menu zaměřené na nízký glykemický index. Protože jsem měl tu možnost jednotlivé chody i ochutnat, musím potvrdit, že kromě jejich nízkého glykemického indexu nejenomže dobře vypadaly, ale také skvěle chutnaly.

Jelikož se po odvysílání vyrojila od zájemců řada dotazů na bližší specifikaci jednotlivých receptů, dohodl jsem se s panem šéfkuchařem, že jednotlivé dobroty rozebereme i na tomto místě. Správně bychom měli začít snídaní, ale protože jsme perfekcionisté, zaměříme se na fakt, že v ideálním případě by před snídaní mělo do žaludku přijít něco, co nastartuje organismus ve všech směrech.

Z důvodů, které jsou shrnuty v další části receptu, padl los na fresh z mrkve a červené řepy. O jeho výrobě snad ani nemá význam cokoli povídat, I KDYŽ: Je dobré vědět, že v oblasti výroby čerstvých šťáv hraje roli nejenom čerstvost použitých surovin a jejich zdroj (bio vs. nebio), ale také způsob jejich lisování.

Volba odšťavňovače

Existuje několik základních typů odšťavňovačů, zjednodušeně je můžeme rozdělit na struhadlové a šnekové. Ty první jsou cenově velmi dobře dostupné a fungují tak, že ovoce nebo zeleninu pod tlakem nastrouhají. Vysoká frekvence, při které vzniká vyšší teplota, umí zničit spoustu enzymů a některých dalších látek citlivých na změnu tlaku a teploty. Druhá skupina pracující na principu pomalého lisování je k živinám nejenom šetrnější, ale chlubí se také mnohem vyšší výlisností. Vstupní investice do přístroje je sice vyšší, při pravidelném dlouhodobém používání se ale finančně vše vrátí.

Každá lisovaná šťáva by měla být zkonzumována co nejdříve po její výrobě, v opačném případě budeme čelit problému jménem oxidace.

Takže – dobré ráno všem a po nastartování se ranním freshem se pustíme do snídaně.

Vlastnosti receptu

1. Tomuto rannímu startovacímu koncentrátu živin jasně dominují sacharidy, většinově v podobě jednoduchých cukrů (fruktózy). Ostatní makrosložky se nachází ve velmi sporadickém množství.

2. Z toho důvodu má význam se bavit především o mikroživinách, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, různé fytochemické složky a především enzymy. Vše navíc v koncentrované tekuté podobě.

3. Tekutá forma potraviny s obsahem živých enzymů mi říkají, že je silně žádoucí mix vypít ihned po jeho vylisování.

4. Protože se ale jedná o koncentrát, tak rada „vypít ihned“ neznamená „vypít naráz“, ale začít pít okamžitě po lisování systémem pomalého popíjení. Šťávu neskladujeme, teoretická snaha o „zakonzervování“ ve vakuových systémech stejně nezabrání vzájemným chemickým reakcím mezi jednotlivými složkami.

5. Glykemický index šťávy je mnohem vyšší než jejich původní zdroje, systémem pomalého popíjení ale naštěstí nemáme šanci jej z nízkých hodnot dostat do tabulkově středních.

6. Termicky se nezdržujeme příliš daleko od neutrálu. Uvažujme následovně – mrkev je neutrální, navíc v receptu objemově dominuje. Červená řepa je ohřívající, výsledek tedy posouvá tímto směrem. ALE: Protože máme k dispozici šťávu, která je ve srovnání s původním zdrojem více jinového charakteru, který obecně ochlazuje, po vypití celé šťávy se s největší pravděpodobností nijak dramaticky nezpotíme.

7. Vysoký poměr cukrů by indikoval tendence k posunu acidobazicity dočasně kyselejším směrem. Protože je ale šťáva plná živin klíčových pro biochemické reakce v těle, povedou tyto opačnou, tedy zásadotvornější cestou. To ale pouze v případě, kdy ji budeme popíjet opravdu pomalu.

8. Při hodnocení je nutné zdůraznit, že se jedná o čistokrevný raw pokrm.

9. Obsah červené řepy, která je známá svými čistícími účinky na střevní trakt, způsobí u mnoha konzumentů s velkou pravděpodobností bouřlivější reakce v trávení. Nepředstavujme se ale žádnou třetí světovou válku, reakce jsou silně individuální. Navíc jsme chytře a preventivně použili poloviční dávku řepy ve srovnání s mrkví. I přesto by se měli tomuto receptu vyhýbat jedinci trpící jakýmkoli zánětlivým střevním problémem.

10. Stále jsme si ještě neřekli, proč je vlastně čerstvě lisovaná šťáva vhodná ráno po probuzení. Důvodem je kombinace tekutiny, která zavodní dehydrovaný organismus, faktoru živosti, jenž nastartuje enzymatickou aktivitu trávicího traktu, a v neposlední řadě vysoké antioxidační kapacity se schopností nastartovat energeticky chod organismu správným směrem.

11. Používání takto koncentrovaných zdrojů živin není vhodné pro děti minimálně do 12 měsíců. Abych byl přesnější – malé množství čerstvě lisované šťávy z mrkve ředěné vodou je naprosto v pořádku, kombinace s červenou řepou je už ale nežádoucí. U starších dětí se koncentrace i celkové množství šťávy může postupně zvyšovat, pořád bych ale byl k použití červené řepy nedůvěřivý.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

15 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.