Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Fresh s borůvkami

Fresh s borůvkami

O čerstvě lisovaných šťávách je obecně známo, že mají silný dopad na střevní trakt. Přesněji řečeno mají tyto džusy schopnost podporovat peristaltiku střev, což vede nejčastěji k průjmům. Tato vlastnost se sice hodí v některých specifických případech, na stranu druhou nemalá část populace bude bohužel trpět.

Při chytré kalkulaci můžeme naštěstí snadno tyto typicky jin tendence šťáv upravit k oboustranné spokojenosti:

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit jakýkoli fresh z pozice jeho nutričních charakteristik je vcelku zbytečné. Použijeme-li kvalitní a čerstvé suroviny a současně máme k dispozici kvalitní odšťavňovač, bude výsledkem šťáva plná vitamínů, enzymů, minerálů, fytochemikálií a samozřejmě i jednoduchých forem cukrů, které dodají patřičnou energii.

2. Vedle nutričního obsahu by nás ale měly především zajímat další vlastnosti, kvůli kterým někteří z nás šťávy konzumují. Jako první zmiňme glykémii, která se blíží tabulkově středním hodnotám. Na sladkou šťávu tedy moc hezký parametr.

3. Termicky jsou většinou šťávy osvěžující, platí to i o tom dnešním. Pokud bychom měli potřebu termiku změnit, není problém přidat trochu syrového zázvoru. Naším cílem je dnes ale trochu něco jiného.

4. Energeticky jsou všechny šťávy tendenčně jin. Proti tomu jsme se dnes tak trochu vzbouřili a tuto charakteristiku upravili použitím brambory a především borůvek, které v tomto směru mají nejvíce adstringentních účinků (tedy jang tendence). Díky tomu výrazně snížíme riziko nežádoucího dopadu na pohyb ve střevech, který je podporován přítomnými enzymy a mikroorganismy.

5. I přes jasně dominující zastoupení cukrů se bude džus chovat acidobazicky neutrálně.

6. Nezapomínejme při výrobě šťáv i na chuť – z toho důvodu je vhodné určité opatrnosti především v oblasti dávkování brambory, která skrze svoji zemitou příchuť umí posunout celý buket nežádocím směrem.

7. Pokud patříte mezi citlivější jedince, jejichž trávicí trakt je hodně vnímavý na tzv. živou stravu, zvyšte poměr borůvek, které jsou schopny z pozice svých účink tento dopad zvrátit.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

4 minuty

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.