Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Fresh s aronií

Fresh s aronií

Aronie jsou nenápadné plody, které většina populace zná pod označením černý jeřáb. V současné době se postupně začínají drát na výsluní zájmu, z nutričního pohledu jednoznačně oprávněně.

Protože se jedná o koncentrovaný zdroj některých živin, a navíc jsou aronie chuťově poměrně specifické (trpké), použijeme tyto černé bobule jako součást fresh džusu zaměřeného na podporu funkce štítné žlázy.

Vlastnosti receptu

1. Plody aronie patří mezi nejbohatší zdroje antioxidantů vůbec. Jsou extrémně bohaté na antokyany a proantohocyanidiny s velmi vysokou antioxidační kapacitou. Protože jsou z důvodu obsahu hořčin velmi trpké, v komerční sféře se používají především jako barvivo do některých potravin, v posledních letech se zpracovávají do džemů, případně se z nich vyrábí cukrem nebo fruktózou dochucené šťávy.

2. Kromě důležitých antioxidantů budou bobule černého jeřábu zajímat především jedince, kteří z důvodu deficitu jódu trpí poruchami funkce štítné žlázy. Arónie jsou skutečně poměrně bohatým zdrojem organicky vázaného jódu. To znamená, že tělo jej zpracovává podstatně lépe a efektivněji, než z anorganických zdrojů, jako je například běžně dostupná jodizovaná kuchyňská sůl. Z tohoto důvodu se vyplatí aronie i sušit do zásoby na dlouhou zimu – příjem jódu by měl být zajištěn systematicky dlouhodobě, jakékoli výrazné výkyvy nejsou úplně kosher.

3. Hodnotit parametry jako je glykemický index bude asi zbytečné, protože se jedná o fresh s vyšším poměrem fruktózy a minimem vlákniny. I přesto se stále pohybujeme v nízkých hodnotách.

4. Termicky se výsledek pohybuje na úrovni osvěžujících hodnot. I v tomto aktuálně probíhajícím období je to parametr, který přijde vhod.

5. Za velmi důležité považuji směry energetických tendencí. Lisované šťávy jsou ve srovnání s tabulkovým harmonickým středem samozřejmě typicky a výrazně jin. Tuto hodnoty velmi výrazně usměrňuje samotná aronie se svými adstringentními (stahujícími) účinky, tedy nemalým přísunem energie jang. Tuto úvahu se vyplatí použít především v situacích průjmů, které jsou například typické pro nadměrnou konzumaci fresh džusů. Použitím černého jeřábu jsem schopni tyto situace velmi elegantně a nenásilně vyřešit. Ještě jednou zdůrazním, že se jedná o velmi důležitou informaci (vedle obsahu jódu).

6. S množstvím plodů aronie to nemá význam jakkoli přehánět – jak už zaznělo, důležitá je pravidelnost.

7. Tento fresh mohou v malých dávkách (do 1 dcl) i děti od jednoho roku.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

8 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.