Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Fazolové lusky s hlívou

Fazolové lusky s hlívou

Občas přijde situace, kdy potřebujeme zaplácnout žaludek něčím „objemnějším“, snadno stravitelným a současně s nízkým zastoupením energie. Prostě odlehčená svačina bez kvanta cukrů, tuků i bílkovin se zaměřením na dostatek vlákniny. A protože nejsme žádní troškaři, zpřísněme požadavky a přejme si ještě navíc pokrm, který podpoří imunitní systém (faktor, po kterém by měla toužit naprostá většina populace s ohledem na stav jejich zdraví).

Co nakoupit

Na nákupech jsem narazil na svěže se tvářící fazolové lusky, které mi slíbily vstupní dávku vlákniny i enzymů. Potřeba podpořit nespecifickou imunitu mě následně dovedla přímo k nabídce hlívy ústřičné. K dokonalosti výsledku budeme potřebovat ještě mletou sladkou papriku, malé množství sójové omáčky, hezky vypadající žlutou papriku, která svým kontrastem podráždí především oko strávníka a celozrnné kváskové pečivo.

Vaříme snadno a rychle

Postup je tradičně jednoduchý. Hlívu omyjeme, nakrájíme na kousky a na pánvi s olivovým olejem krátce restujeme po dobu přibližně dvou minut. Poté pod pokličkou dusíme při nižší teplotě s přidáním mleté papriky do okamžiku, kdy houba změkne (deset minut). Ve finále ochutíme sójovou omáčkou a úplně na konci přípravy (po odstavení pánve z plotny) přimícháme trochu sušeného česneku.

V průběhu dušení připravíme fazolové lusky, které nejprve omyjeme, odřízneme konce a nakrájíme je na pěticentimetrové kousky. Polovinu z nich krátce (2 minuty) povaříme v solené vodě. Dušenou hlívu servírujeme společně s paprikou, pečivem a vařenými i syrovými fazolovými lusky.

Co očekávat

Vychutnáváme skvěle sladěnou chuť kombinace tepelně upravených i syrových surovin s vědomím, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Respektive žaludek si přišel na své a imunita jásá nad podporou, kterou jsme jí dnes poskytli…

Vlastnosti receptu

1. Život prožitý s radostí je vždy smysluplný, stejně jako každé sousto potravy, která podporuje aktivitu imunitního systému. Škarohlíd by sice tvrdil, že obsah imunostimulačních beta-glukanů není ve srovnání se specializovanými doplňky stravy nikterak závratný, toto informační šťouchnutí ale vnímám stejně „významně“ jako šťouchanec na facebooku.

2. Protože máme před sebou (někdo už možná i v sobě) svačinu, odpovídá tomu i její nutriční potenciál. Obsah živin je relativně nízký s výjimkou vlákniny, jejíž zastoupení je potřeba hodnotit s velkým uznáním.

3. Kombinace komplexních sacharidů se zmiňovanou vlákninou poskytne extrémně nízký glykemický index celého pokrmu. Pokud jsme zvyklí na sladké svačiny v podobě sušeného nebo čerstvého ovoce či smoothie, doporučuji dnes mírně zvýšit porci pečiva, které je odpovědné za pohyb cukru v krvi. Právě touto úpravou můžeme umlčet silný hlas touhy po sladkém související právě s množstvím cukru v krvi.

4. Pokud patříte mezi extrémisty, kteří za každou cenu musí mít obsah tuků pod kontrolou, omezte množství olivového oleje, na kterém dobrotu připravujete. Jsem sice toho názoru, že plus mínus nějaký ten gram má význam řešit nejlépe zvýšením pohybové aktivity než trápením se počty, životní zkušenosti mi ale říkají, že tato poznámka stejně inkriminované lenochy nepřinutí k žádné akci, takže ji považujte za bezpředmětnou.

5. Termicky oscilujeme kolem neutrálu. Houba s fazolovými lusky a paprikou směřují více k chladu, pečivo se drží blízko středu a koření vše táhne ohřívajícím směrem. V průměru ale nevybočujeme žádným směrem.

6. V celkovém působené má dnešní svačina jinové účinky, ty ale naštěstí díky přítomnému celozrnnému pečivu neulítávají nijak daleko.

7. Svojí posedlostí dodržováním principů živého stravování jsem zajistil (v podobě části syrových fazolových lusků, papriky a sušeného česneku) adekvátní přísun antioxidantů i aktivních enzymů. Beta-glukany z hlívy budou jistě vděčné za pomoc z této strany…

8. Acidobazicky směřujeme k zásadotvorným směrům.

9. Na receptu se mi líbí kombinace dobré dostupnosti surovin společně s poměrně rychlou přípravou. Za předpokladu, že se v období svačiny nacházíme v blízkosti kuchyně, nemusely by být vznášeny žádné protesty proti nemožnosti vychutnat si tento imunostimulační zázrak. Vhodné pro téměř všechny skupiny populace, výjimky hledejme mezi dětmi pod 12 měsíců věku, celiaky a alergiky na jakoukoli ze zastoupených surovin.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

40 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.