Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Espresso bez nervů

Espresso bez nervů

Káva je hned po čaji druhým nejkonzumovanějším nápojem na světě. Tato černá tekutina svojí kouzelnou vůní a silně originální chutí dráždí emoce miliónů lidí do stavu dlouhodobých závislostí, ze kterých se málokomu chce uniknout. Z běžně používaných způsobů výroby je nutné kromě klasického turka, překapávání nebo instantní kávy zdůraznit klasické italské espresso, které už přes sto let ovládá emoce většiny světa.

Filozofická úvaha

O kávě je možné si povídat prakticky donekonečna, mým záměrem ale není na tomto místě páchat přednášku o rádoby (ne)dokonalosti tohoto nápoje a jeho více nebo méně prokázaných různých účincích na naše zdraví.

Pravdou je, že svět je rozdělen na dva tábory, kde jeden tvrdí, jak moc káva škodí našemu zdraví, ten druhý zase investuje peníze i snahu do zjišťování, v čem všem je pro nás prospěšná. Ať už vezmeme na paškál jakoukoli studii zkoumající dopady konzumace kávy na metabolismus, vždy bude záležet na úhlu pohledu, který následně při vyhodnocování výsledků zaujmeme.

Takto pak slyšíme názory, kdy káva podporuje odvápňování kostí a následně vznik osteoporózy, podporuje činnost srdce, stimuluje mozek k vyšší aktivitě nebo stojí za vznikem stresových projevů nervové soustavy. U posledně jmenovaného se na chvíli zastavme.

Kofein od A do Z

Faktem je, kromě chuti samotné pije kávu naprostá většina lidí na celém světě z důvodu obsahu kofeinu. Tedy proto, aby se nastartovali k vyšší aktivitě.

Faktem také je, že kofein je pravá nefalšovaná stimulační látka, u které poměrně rychle umí vzniknout určitá forma návyku až závislosti. Typický „kafař“, který pije 3-8 káv denně, je málokdy ochoten přiznat, že u něj vznikla závislost. Existuje krásné přísloví „Sytý hladovému nevěří“ – přinuťme takového pijana kávy na dva až tři dny abstinovat a pochopí, co znamenají pojmy závislost a absťák.

Kofein a některé látky vznikající při pražení kávových zrn velmi silným způsobem ovlivňují činnost sympatické části nervové soustavy, která ovlivní činnost kůry nadledvin a dochází k podpoře vzniku stresových projevů. Tento efekt znají všichni milovníci kávy.

Co ale dělat, když se chceme zbavit těchto ne příliš žádoucích účinků kávy a současně nejsme ochotni ji přestat pít? Na bezkofeinové kávě si většinou pochutnávají pouze těhulky a lidé s vysokým krevním tlakem, navíc je chuťově trochu někde jinde než klasika.

Jedna možnost se samozřejmě nabízí, jinak bych tuto úvahu vůbec ani nepsal – skutečně je možné dopřát si svoje oblíbené espresso plné stimulačního kofeinu a současně eliminovat většinu negativních dopadů na nervový systém. Pouze tím, že do kávy přidáme špetku kardamonu.

Na tomto místě protáhneme takzvaný napnelismus, kde můj oblíbený fígl (který na stranu druhou není žádnou převratnou novinkou) blíže vysvětlím prozradím až v členské části.

Mezitím si uvařte dobrou kávu a plně vychutnávejte její dokonalé aroma...

Vlastnosti receptu

1. Dejme tomu, že patříme mezi rychlospotřebitele, kteří jsou v neustálém pracovním poklusu a nemají čas ani prostor si hrát s výrobou domácího espressa a jeho úprav. Předpokládejme, že nás bude zajímat především snadná a praktická možnost, jak kávu zbavit přemíry vedlejších dopadů na nervový systém. Jediné, co k tomu potřebujeme, je kardamon, neboli mletá semena kardamovníku obecného, který v malé trošce (= špetce = na špičku nože) přimícháme do čerstvě uvařené kávy. Je možné použít kardamon i do mleté směsi kávy a nápoj vyrobit z předpřipraveného základu, vše záleží pouze na praktických možnostech v dané situaci.

Semena kardamovníku obsahují široké spektrum terpenů, které mají schopnost potlačovat tvorbu stresových hormonů v kůře nadledvin po dávce kofeinu pocházející z lahodné kávy. Tyto harmonizační dopady tedy způsobí, že kávu můžeme pít, aniž bychom se obávali často očekávaných vzniků třasu rukou, bušení srdce, zvýšeného krevního tlaku, nervozity a dalších ne vždy žádoucích projevů nervové soustavy.

Můžeme namítnout, že kávu pijeme právě proto, abychom se tímto způsobem povzbudili. Svatá pravda, náš dnešní tip je ale určen především zájemcům o dosažení potenciální rovnováhy a harmonie, kteří nejsou buď schopni, nebo ochotni změnit svoje dlouhodobé návyky.

2. Hodnotíme-li kávu, tak se vším všudy. Další „na ráně“ je acidobazicita. Káva je suverénně jedním z nejsilněji okyselujících potravin (tekutin) a kardamon tuto hodnotu nikterak závratně neomezí. Často se káva míchá s mlékem nebo smetanou, které mají zásadité pH. To je sice fajn, ale při trávení se tyto mléčné výrobky chovají kyselinotvorně, překyselení tak tedy naopak podporují.

3. Káva současně patří mezi extrémy v oblasti jinového charakteru, hraničí s úrovní mnoha nezákonných drog.

4. Termicky jsme na ochlazující straně a je jedno, jak moc horkou kávu pijeme.

5. I přes výše pospané charakteristiky si nedělejme iluze, že bychom jakýmkoli způsobem zasáhli do obchodních obratů s kávou. Dnešní snahou bylo pouze poukázat na možnosti omezení negativního dopadu kofeinu na nervový systém. A to se (doufám) podařilo.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

30 vteřin

Přibližná cena

12 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.