Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Dýňový krém s pečeným česnekem

Dýňový krém s pečeným česnekem

Krémové polévky jsou hitem mnoha kuchyní. Důvodů je hned několik – hustá konzistence, z ní vyplývající plná chuť, potenciálně nižší glykemický index nebo větší pocit zasycení.

Vždycky, když mě přepadne touha po „pořádné“ polévce, která nejen chutná, ale především zasytí (u mě jeden z dominantních faktorů, který nikdy nezanedbám), volím kreativně a jednoduše připravitelný krém.

Krátká úvaha

Tyto varianty polévek se mohou ve výsledku tvářit velmi atraktivně, použitím nevhodných ingrediencí ale můžeme vše pokazit. Faktem je, že krémovou konzistenci můžeme velmi pohodlně získat přidáním tučné smetany, racionálně uvažující gurmán by měl se vší úctou uvažovat jiným směrem. V situacích, kdy potřebujeme zaplácnout žaludek chutným a sytým obědem, jehož součástí je i polévka, zkusme uvažovat následujícím způsobem:

  1. Polévka by měla mít dostatečnou hustotu – zvýšíme pocit zasycení, na rozdíl od „vodové“ varianty tolik nezasáhneme do kvality enzymatického trávení.

  2. Tato hustota by měla vycházet z obsahu rozpustných forem vlákniny, ne žádných přidaných vysokoenergetických nebo vysokoglykemických zahušťovadel, jako jsou smetana či klasické jíšky.

  3. Toužíme po pokrmu bez jakýchkoli aditiv, navíc s plnou přírodní chutí.

  4. Protože po polévce většinou přichází ještě další chod, budeme chtít krém vyrobit tak, aby byl energeticky velmi nenáročný.

  5. Protože polévky mají tendenci být zbytečně přesolovány, budeme uvažovat tak, abychom vybírali suroviny s minimálním obsahem sodíku a co nejvyšším zastoupením draslíku.

Volba surovin

Dál to komplikovat nebudu, řešme především otázku, co s tím. Z běžně dostupných surovin, které se nabízí a současně splňují všechna kritéria, zvolíme kombinaci dýně a brambor. Dnes mi přišla do rukou máslová dýně.

Protože chuťově vyhovuje, nepůjdu proti proudu nastavenému racionalitou, protože obsah draslíku a rozpustných forem vlákniny s celkovým minimem obsažené energie je vzorem dokonalosti.

Vlastnosti receptu

1. Energetická i nutriční nenáročnost pokrmu svádí k větší náloži porce popřípadě k vychutnávání polévky bez výčitek svědomí. Minimum sodíku a dostatek draslíku je excelentní, je možné proto celý chod považovat za dietní ve všech směrech.

2. I přes ochlazující charakteristiku dýně směřuje polévka termicky do ohřívajících hodnot – česnek a sójová omáčka mají úžasnou schopnost celý pokrm posunout přesně opačným směrem, než je nastaven surovinový základ.

3. Energeticky se pohybujeme v jinových relacích – jinovou dýni, brambor i česnek s olejem posouvá ke středu pouze sójová omáčka, z důvodu jejího celkového množství ale nijak výrazně.

4. Glykemický index je poměrně nízký – komplexní sacharidy (byť rozvařené, tedy s vyšší hodnotou) ve společnosti s vlákninou jsou zárukou nízkých hodnot.

5. Acidobazicky se držíme neutrálu, pro nadšence do zdravého životního stylu další plus navíc.

6. Z důvodu úrovně stravitelnosti, která je vynikající, a nutričních hodnot včetně použitých surovin bych tímto rád popřál dobrou chuť malým dětem (bez česneku a sójové omáčky považujte polévku jako součást úplně prvních příkrmů), celiakům nebo laktózově intolerantním.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

9 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.