Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Domácí isotonický ionťák

Domácí isotonický ionťák

Světem sportovní doplňkové výživy vládnou dvě kategorie produktů – proteiny a iontové nápoje. Z ekonomického hlediska jsou tyto dva tahouni fenoménem, na kterém se vydělávají nemalé peníze.

Výroba proteinových koncentrátů v domácích podmínkách je technicky i časově prakticky nereálná, u iontových nápoj je tomu ale přesně naopak. Podíváme-li se na složení (především isotonických) nápojů, zjistíme, že v naprosté většině případů se jedná o směs chemikálií, které skrze velmi chytře koncipované marketingové tahy jejich výrobců i prodejců mají tendenci se tvářit jako plnohodnotně vyvážené a především velmi účinné.

Zkusme se ale na celou tuto oblast dívat trochu jinýma očima. Složení isotonických iontových nápojů je prakticky unifikované – obsahují rychlé cukry, základní antioxidanty (nejčastěji v podobě syntetického vitamínu C), spektrum minerálních látek (v čele se sodíkem a draslíkem), občas se přidá i nějaká stimulační látka (kofein nebo guarana). Výrobci v žádném případě nejsou hloupí a složení koncipují tak, aby na papíře vypadalo dobře, přitom (logicky) používají ty nejlevnější, tedy nejméně kvalitní suroviny.

Při základním know-how v této oblasti budeme ale schopni v kklidu domova vytvořit vysoce kvalitní, účinný a přitom cenově bezkonkurenčně levný nápoj, který s velkým úspěchem může používat každý sportovec.

Vlastnosti receptu

1. Z nutričního pohledu je námi připravený nápoj ukázkou toho, jak je možné za málo peněz dostat hodně muziky. Polévková lžíce medu, kterou je vhodné z důvodu zachování enzymatické aktivity rozmíchat ve vlažném čaji, dodá rychlé cukry, jejichž potenciál využije každý sportovec.

2. Med společně s ginko biloba, zeleným čajem a citrónovou šťávou obsahují nezbytné antioxidanty. Tyto hrají klíčovou roli při eliminaci negativních dopadů volných radikálů produkovaných intenzívní pohybovou aktivitou. Sportovci toto ocení především na rychlejším odplavování laktátu ze svalů, který výrazně omezuje schopnost podávat adekvátní fyzický výkon.

3. Med společně se solí dodají spektrum minerálních látek. Hlavním aktérem je tady především sůl jako zdroj sodíku, který naprosto nekompromisním způsobem ovlivňuje metabolismus vody, nejvíce se projevuje právě při intenzívním pohybu a pocení.

4. Citrónová šťáva v čerstvém podání je zdrojem vitamínu C, celkově se ale pyšní především zásadotvornými účinky. Při silně okyselující pohybové aktivitě je toto vlastnost skutečně k nezaplacení.

5. Celkové množství energie ani nemá význam hodnotit – pochází z použitého medu a snaha toto malé množství zakalkulovat do celkové energetické bilance sportovce je naprosto nesmyslná.

6. Termicky se iontový nápoj pohybuje kolem neutrálních hodnot. Celkově se výsledek odvíjí od množství jednotlivých použitých surovin, v našem dnešním podání to bude orientačně už zmíněná neutralita. Pokud bychom se přesunuli do zimního období, vyplatí se přidat špetku kari koření a zázvoru, které posunou výsledek do ohřívajících sfér.

7. Acidobazická charakteristika nápoje se pohybuje v mírně zásadotvorných hodnotách. Přispívá k tomu čerstvá citrónová šťáva a spektrum antioxidantů.

8. Med bývá často citován jako zdroj potenciálně alergizujících látek. Pokud je kdokoli k medu citlivější, je rozumné jej nepoužívat. Otázkou pak zůstává, jakou náhradu za něj použít. V případě, že sáhneme po stévii, nebude toto plnohodnotné z důvodu absence energie, enzymů a minerálních látek. Jako další alternativa se nabízí polyoly (maltitol, sorbitol nebo běžně dostupný xylitol), u nich ale bude platit prakticky totéž, co v případech stévie. Nabízí se ještě možnost použít kombinaci glukopuru (hroznového cukru) s maltodextrinem, což jsou také běžně dostupné varianty na našem trhu. Dodají sice rychle využitelnou energii, ale už bohužel ne minerální látky a další důležité živiny.

9. Cenová relace iontového nápoje je naprosto bezkonkurenční, vřele doporučuji všem sportovců, co počítají každou korunu, šetřit i tímto směrem.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

8 minut

Přibližná cena

8 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.