Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Dezertní quinoa

Dezertní quinoa

Změnit způsob myšlení bývá ta nejtěžší věc, se kterou se musíme v životě poprat. A nejhorší je to u myšlenek, které jsou provázány s emocemi a žaludkem. Nemám na mysli nic jiného než potřebu upozornit na zoufalou situaci v oblasti konzumace nešťastných dezertů, které jsou vyráběny převážně z naprosto nevhodných surovin, navíc i konzumovány v nepatřičnou dobu.

Ve výsledku dochází k situacím, kdy dezerty sice příjemně pohladí na těle i duši (kombinací chuti a přísunu cukrů), v podstatě ale tělo i duše z dlouhodobé perspektivy trpí následky takového (ne)uváženého počínání.

Jak na to

Snadno se kritizuje, otázkou ale je, co s tím? Vzdát se sladkého? To dokáže pouze siná povaha a těch mezi námi moc není.

Částečným řešením je konzumace dezertů před jídlem, což ale většina bude považovat za silně nepraktické. Další možností je vůbec je nespojovat s hlavními chody a udělat si z nich svačinu. Tady narážíme na problém nutriční výbavy, která je u většiny sladko-tučných dobrot naprosto mizerná.

Konec diskuzím o snahu hledat spojovací most mezi dokonalou teorií a krvácející praxí. Věnujme se dnešnímu pokusu o přiblížení se pomyslné dokonalosti, kterou někteří uvítají s otevřenou náručí, jiní zase budou za každou cenu hledat chyby, jak už vychází z podstaty jejich uvažování.

Krátké zamyšlení

Abych předešel nedorozumění, dnešním dezertem se budu chtít přiblížit těm klasickým obsahujícím mléčné výrobky, ovoce a energeticky koncentrovaný tuk, pouze ale v jiné formě. Není mým hlavním záměrem upozorňovat na spektrum výhod (ty samozřejmě zdůrazním, navíc velmi rád), ale skutečně pouze nahradit běžnou klasiku v podobě dortů něčím duchaplnějším (= zdravějším).

Vlastnosti receptu

1. Obsah bílkovin je na dezert úctyhodný, kombinace rostlinných a živočišných dává dohromady vcelku plnohodnotný obrázek.

2. Tuky ve vyšším zastoupení by teoreticky vadit nemusely – většina je reprezentována nenasycenými. Ve srovnání s parametry, které poskytují běžně používané výrobky (postavené na 100% zastoupení nasycených tuků) v dezertní kuchyni, můžeme vesele jásat (další jásavé výjimky zmíníme ještě dále).

3. Sacharidů je dostatek, větší množství medu šroubuje glykemický index mírně výše. Z důvodu velkého množství bílkovin, tuků i vlákniny ale recept poskytuje pořád nízké hodnoty glykémie držící se hluboce pod hodnotami 50 jednotek.

4. Osobně se mi líbí nemalý přísun antioxidantů . Srdce plesá nad vápníkem i hořčíkem, další radost mi dělá absence lepku, v oblasti dezertů jev ne vždy se vyskytující. Nějak tuším, že tuto radost určitě nebudu sdílet sám.

5. Úroveň stravitelnosti považuji za vynikající, u dezertů bych k této jedničce přidal i hvězdičku. Tady samozřejmě trochu přeháním, podíl bílkovin zvyšuje hodnoty specificko-dynamického účinku do oblastí, kde je například jednoduché dezerty postavené na kombinaci ovoce a horké čokolády (mňam…) nemají možnost vůbec následovat.

6. Glykemický index už zmíněn byl, je (u nás tradičně) nízký. Rozhlaste to všem diabetikům s potvrzením, že mohou vesele mlsat, budou vás mít za to rádi.

7. Kaloricky jsme trochu výše. To je ale logické už při prvním pohledu do nutriční tabulky, kde do popředí vystupují tuky i sacharidy, u dezertu tohoto charakteru by to až tak moc vadit nemuselo. To ale pouze v případech, kdy nechceme hubnout nebo nejíme dezert po hlavním jídle či ve večerních hodinách. Ještě mě napadá, že by se mu (a prakticky všem dezertům) měli vyhýbat všichni lazaři, kteří nemají příliš chutě vyvíjet pohybovou aktivitu, kterou by mohli jakoukoli nadbytečnou sladkost efektivně spálit.

8. Termicky jsme v mírně ochlazujících sférách.

9. V oblasti acidobazicity můžeme vést diskuze, kam se přehoupne ručička vah. Zkusme následující úvahu: Pokud dezert sním po hlavním jídle, přesunu se do kyselých parametrů prakticky bez výjimky. Jakmile si udělám dezertní čas a s výjimkou této dobroty nic jiného nesním, NAVÍC recept budu dlouze vychutnávat a zaměřím se na důkladné kousání a žvýkání, není třeba mít z potenciální inklinace ke kyselinotvorným reakcím obavy. I tady na nás může čekat úskalí v podobě běžně a často konzumované kávy, kterou má většina populace tendenci sladkosti zapíjet a která umí zvrátit mnohé nejen v oblasti kyselých a zásaditých charakteristik těla.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

11 minut

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.