Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

CukRAWí bez cukru

CukRAWí bez cukru

V celé civilizované části naší planety se neustále zvyšuje podíl populace, které není lhostejné, na čem si smlsne. Tito lidé sledují (nejen) nutriční parametry všeho, co jí. Mezi ostře sledované hodnoty patří množství jednoduchých cukrů, o kterých dnes už i malé dítě ví, v jakém rozsahu škodí našemu zdraví.

A protože jedním z nejnebezpečnějších období v každém roce s ohledem na konzumaci sladkostí jsou právě Vánoce, podívejme se dnes na možnost, jak vyrobit sladké cukroví, které chutná, ale bez cukru.

Světe div se, ono to opravdu jde, je pouze potřeba chtít trochu přemýšlet tím správným způsobem…

Vlastnosti receptu

1. Vitariánsky definované kuličky dokáží překvapit hned na několika úrovních. Tou první je přítomnost bílkovin v poměrně atraktivním množství (alespoň pro raw recepturu). Jsou samozřejmě rostlinného původu, navíc tepelně neupravené – jejich stravitelnost včetně biologické hodnoty tak budou na zajímavé úrovni.

2. Obsah tuků gramážně koresponduje s podílem bílkovin. Navíc většina jsou nenasycené povahy. V tomto směru je tedy vše v pořádku.

3. Množství sacharidů logicky převažuje. Zčásti jsou jednoduché, zčásti komplexního rázu. Ve výsledku navíc s nízkou hodnotou glykemického indexu. Ani tady není co dodat.

4. Zastoupení vlákniny je přiměřené, řečeno jinými slovy – dostačující.

5. Množství energie necháme bez komentáře, protože se odvíjí od množství pozřených kuliček, což je v praxi velmi individuální faktor.

6. Acidobazická tendence bude mírně kyselinotvorná.

7. Termicky ohodnotíme cukroví jako mírně osvěžující. Tento ortel ale změníme přidáním jakéhokoli ohřívajícího koření, což by pro nikoho neměl být problém.

8. V cukroví nenajdeme nic, co by mohlo ublížit malým dětem.

9. Odmyslíme-li faktor Vánoc, který nás povede ke konzumaci kuliček primárně v tomto ročním období, nemusíme se bát dopřát si tuto lahůdku v rámci jakéhokoli ročního období. V rámci denních biorytmů budu osobně horovat za to, aby se dnešní cukroví stalo nedílnou součástí siest, nejlépe se šálkem kvalitního čaje. S největší pravděpodobností ale většina strávníků upřednostní kávu, která sice zesílí chuťový vjem, ale současně posune acidobazicitu do podstatně kyselejších trendů.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

20 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

1,50 Kč / jedna kulička

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.