Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Cuketový koláč

Cuketový koláč

Pokud jste v lednici objevili zbytečnou cuketu a přemýšlíte, co s ní, zkuste povolit uzdu fantazii a představit si, že ji použijete jako základ sladkého a lahodně chutnajícího koláče.

Hříšná myšlenka?

Možná…ale realizovatelná. My se jí určitě nezalekneme a nebojácně se vrhneme do přípravy receptu, který nás odmění „babičkovsky“ vypadající i chutnající dobrotou, u které budeme přemýšlet, jak je vlastně možné, že je vyroben z fádně chutnající cukety.

Vlastnosti receptu

1. Sice nepatřím mezi závisláky na sladkém, o to s větší radostí ale hodnotím jakékoli dezerty, které mají tendenci se tvářit zdravě a racionálně. Dnešní vysokosacharidová lahůdka disponuje vysokým podílem komplexních sacharidů. Ve výsledku tedy i nízkou hodnotou glykemického indexu.

2. Vlákniny je sice na první pohled méně, při konzumaci většího počtu kusů koláče se ale výsledek bude tvářit docela pozitivně.

3. Podíl bílkovin je nižší. To je ale relativní pojem, protože gramáž je vztažena na jeden kousek koláče. Ze zkušenosti si nedělám iluze o tom, že by průměrný strávník, natož tak nadšenec do zdravého životního stylu, zůstal u konzumace pouze jedné malé porce.

4. Množství tuků odpovídá zastoupeným bílkovinám. Hmotnostně ideální, poměrově v podstatě taktéž. Vyššího podílu nasycených forem se bát nemusíme, jelikož pochází z kokosového oleje.

5. V oblasti zastoupených mikroživin se mi líbí poměry vápníku a hořčíku.

6. Celkové zastoupení energie je také v pořádku. V tomto směru si dokážu představit, že v pomyslné situaci redukce nadváhy sním na svačinu dva tři kousky, aniž bych měl obavy z příliš vysoké energetické bilance.

7. Stravitelnost koláče je na skvělé úrovni, tady nemá smysl si na nic stěžovat.

8. Acidobazicky se bude dezert chovat mírně kyselinotvorně.

9. Termicky se koláč bude chovat ochlazujícím způsobem.

10. V oblasti energetických tendencí sice logicky převažují jin charakteristiky, volbou vajec směřujeme výsledek více k harmonii.

11. V závěru hodnocení je potřeba zdůraznit absenci lepku a laktózy.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

6 Kč / jeden kousek

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.