Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Cuketové jednohubky s tofu pomazánkou

Cuketové jednohubky s tofu pomazánkou

Období oslav máme úspěšně za sebou a náš jídelníček a stravovací návyky se zase pomalu vracejí do normálu. Součástí onoho neustálého oslavování a hodování byly i všelijaké chlebíčky, jednohubky a jiné pochutiny, které jakoby nás přímo vybízely k tomu, abychom si vzali další a další. Proč si ale nedopřát pikantní jednohubky i v průběhu roku? Vždyť stačí jen zvolit správné ingredience a každý den pak může být oslavou. Třeba oslavou radostného stravování s dávkou racionality…

Vlastnosti receptu

1. Tak tyto jednohubky jsou fakt provokativní. Nejenom chutí, ale i samotným složením, od kterého se odvíjí velmi zajímavé nutriční hodnoty a mnohé „nespočitatelné“ charakteristiky.

2. Předně je potřeba si uvědomit, že recept je ryze veganský. Od toho se bude odvíjet i charakteristika (nejen) bílkovin. Jejich zastoupení je velmi krásné – to samozřejmě za předpokladu, že sníme celou porci (což je technicky dobře zvládnutelné). Pozitivní je, že nepochází pouze z jednoho zdroje, ale kombinují se zde hned dva. Celkově jsou dobře stravitelnéa nikterak energeticky ani časově nezatíží proces trávení.

3. Tukytaké nijak nepřebývají, i když by jich teoreticky mohlo být (v poměru vůči bílkovinám) méně. To bychom ale museli omezit množství olivového oleje a slunečnicových semínek, čímž bychom zase na stranu druhou zasáhli do chuti receptu, obsahu nenasycených forem tuků i některých důležitých minerálůa antioxidačníchlátek.

4. Sacharidů je naopak poměrně málo. Je to dáno tím, že jsme nepoužili žádné obiloviny, a ta trocha luštěnin v podobě tofu už situaci nezachrání. Z toho ale nemusíme být smutní, občas není na škodu pozřít něco nízkosacharidového. Jednohubky se svým složením budou líbit například příznivcům zónovédiety.

5. Vláknina je přítomna v relativně menším poměru, pořád ale žádná tragédie.

6. Energeticky se jednohubky budou chovat v duchu jin vlastností.

7. Termicky se bude výsledek kupodivu pohybovat kolem neutrálních hodnot. To je ale silně relativní, protože bude záležet především na množství použitého pepře a čerstvosti (síle) česneku. Naopak semínka s olejem potáhnou recept ochlazujícím směrem.

8. Líbí se mi acidobazická charakteristika, která je primárně zásadotvorná.

9. Také se mi líbí zastoupení antioxidantů, které vůbec není marné. Podobně je tomu s přítomností imunostimulačních látek pocházejících z česneku a cibule

10. Úroveň stravitelnosti je naprosto bezkonkurenční, recept je v tomto směru skutečně odlehčený.

11. Množství energie v celé porci slibuje výzvu i směrem k redukčním dietám. Možná bych tady byl opatrný na konzumaci v pozdně večerních hodinách kvůli obsahu tuků, to už je ale silně individuální věc.

12. Z důvodu obsahu česneku vyšlu menší varování směrem ke žlučníkářům, kteří by měli mít k jednohubkám respekt.

13. Absence lepku i laktózy nabízí také zajímavý potenciál, je vždy dobé uvažovat tímto směrem.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

15 minut (bez chlazení)

Přibližná cena

32 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.