Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Čokomalina

Čokomalina

Kombinace čerstvého ovoce s čokoládou je vždy jistotou, která nejenomže nezklame, ale především chuťově nadchne a vybudí smysly k očekávání něčeho výjimečného. Celý takový gastro zážitek si navícmůžeme kreativně zpestřit a zesílit i přidáním dalších ingrediencí, kdy se ve výsledku na talíři objeví dokonale sehraná symfonie chutí i barev, o které navíc mozek bude vědět, že nutričně poskytne víc, než jen obyčejné uspokojení.

Pojďme se tedy podívat, jak jeden takový „zázrak“ vyrobit i v domácích podmínkách.

Vlastnosti receptu

1. S velkou radostí hned v prvním bodu poukážu na fakt, že pohár je velmi bohatým zdrojem bílkovin. Z této informace musí mít zákonitě radost nejenom nadšenci toužící po nutriční rovnováze, ale jásat budou především sportovci. Odpovědnost za tuto proteinovou dostatečnost nese samozřejmě použití rýžového proteinu, který je dobře stravitelný a jehož aminokyselinové spektrum vůbec není k zahození (řečeno jinak toto znamená, že bílkovina je vysoce kvalitní).

2. Celkové množství sacharidů se drží na zlaté střední cestě. Tedy ani málo, ani moc. Část se rekrutuje z ovoce a sirupu, máme zde tak určité zastoupení fruktózy. Zbytek je komplexního rázu, v celkovém součtu je hodnota glykemického indexu velmi nízká.

3. Obsah vlákniny je ukázkový, z tohoto parametru bychom měli mít upřímnou radost. Pochází hned několika zdrojů, variabilita ve smyslu poměru rozpustných a nerozpustných forem je příkladná. Přispívá tak nejen ke zlepšení peristaltiky střev, ale i ke snížení hodnoty glykemického indexu celého pokrmu.

4. Tuků je přesně polovina toho, co bílkovin. Toto si dovolím nazvat „dokonalou harmonií“. Přičtěme ještě k tomu fakt, že silně dominují nenasycené formy a díky chia semínkám máme i dostatek omega-3 forem.

5. Celkové množství energie v receptu je dostačující na plnohodnotnou svačinu. A vůbec bych neřešil, zda dopolední či odpolední.

6. Námi zvolená kombinace surovin poskytuje v oblasti mikroživin docela hezké zastoupení vápníku a hořčíku – dvou velmi důležitých prvků pro fungování našeho organismu.

7. Poměrně vysoká dávka čerstvých malin je zdrojem širokého spektra antioxidantů. Velmi známou je kyselina ellagová, u které bylo mj. prokázáno, že u sportovců se významně podílí na potlačování kyseliny mléčné ve svalech.

8. Celková termická charakteristika se bude orientovat typicky osvěžujícím směrem.

9. Z pohledu ovlivnění acidobazické rovnováhy jsme si šikovně připravili zásadotvornou lahůdku.

10. Recept je bez lepku i laktózy. Opět jeden z typických příkladů faktu, že to jde, navíc chutně.

11. Pokud budete chtít nabídnout naši čokomalinu dětem od jednoho roku, nehledejte žádný problém, pouze je rozumné patřičným způsobem omezit velikost porce.

12. Jak už několikrát zaznělo, nemalou radost z tohoto receptu budou mít sportovci – nejen kvůli chuti, ale i pro jeho antioxidační vlastnosti a dostatek kvalitních a dobře stravitelných bílkovin. S ohledem na obsah a poměr živin bych volil jako předtréninkové jídlo s dostatečným časovým odstupem před zátěží, či jako první potréninkový chod.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

6 minut

Přibližná cena

49 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.