Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Čokoládové smoothie

Čokoládové smoothie

Milujete-li chuť čokolády v jakémkoli provedení, nemůžete pohrdnout ani dnešní její tekutou formou, která pohladí na těle i na duši. Navíc její příprava včetně složení nejsou žádným hlavolamem, tak se bez předsudků pusťme do práce.

Vlastnosti receptu

1. Zastoupení živin v našem tekutém receptu je jednoduché a nijak nevybočuje ze standardu vysokosacharidových pokrmů. Sice převažují jednoduché formy, celková hodnota glykemického indexu ale nebude nijak vysoká. Přibližný odhad napoví, že bychom se mohli vměstnat do i do nízkých parametrů. Důvodem je vyšší poměr fruktózy a obsah vlákniny z banánu, které tyto hodnoty i přes proces mixování a provokativně sladkou chuť tlačí nemilosrdně dolů.

2. Líbí se mi obsah bílkovin. Ten je samozřejmě tabulkově poměrně nízký, ale protože jsme nedoplňovali žádné externí zdroje v podobě koncentrátů (což jsme teoreticky mohli), buďme spokojení. Jsou rostlinného původu, převážná většina z nich pochází z nepraženého kakaa, jsou tedy nedenaturované (ve výsledku dobře stravitelné).

3. Obsah tuků je také ukázkově v normě. Co do množství na stejné úrovni jako jsou bílkoviny, vnímáno energeticky zastupují dvojnásobek. Hlavním zdrojem jsou nepražené kakaové boby, máme tedy jistotu, že neobsahují zbytečné trans mastné kyseliny vznikající přepálením.

4. Nutričně se mi na receptu líbí ještě obsah draslíku (z banánu) a hořčíku (kakao). Dva prvky, které ocení mj. i aktivní sportovci.

5. Termicky se recept bude chovat mírně ochlazujícím způsobem. Vyplatí se tedy vychutnávat naši lahůdku v teplejším prostředí.

6. Z acidobazického hlediska bude výsledek kyselinotvorný. V tomto případě tedy charakteristika, která moc nepotěší. I tady je ale možné uvažovat konstruktivně, protože použijeme-li zralý banán a nepražené formy kakaa a bobů, nebudeme posouvat tuto vlastnost do zbytečně extrémních směrů.

7. Z pozice doposud prezentovaných vlastností receptu by nám mělo být jasné, že v případě snahy o zachování rovnováhy si v klidu můžeme koktejl vychutnat jako součást svačinové siesty. Protože je bezlepkový i bezlaktózový, proces jeho trávení a stupeň zátěže na trávicí trakt bude bezproblémový. Z pozice nízké glykémie si smlsnou i diabetici, což s ohledem na jejich počet v naší populaci vůbec není malé číslo.

8. Dětem dávejte cca od 18 – 24 měsíců věku.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

21 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.