Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Čokoládová quinoa s borůvkami

Čokoládová quinoa s borůvkami

Pokud chcete zažít nekonečně trvající extázi chutí způsobenou netradiční kombinací surovin, kterou zesílíte uvědoměním si nutriční dokonalosti našeho pokrmu, neváhejte ani minutu. Přidanou hodnotou v rámci odměny za snahu připravit tuto sladkost bude silně navýšená antioxidační kapacita a zajímavé imunostimulační účinky. Řečeno česky – kdo má trochu rozum, nemůže dopustit, aby se dnešní recept nestal součástí jeho reality…

Vlastnosti receptu

1. I přesto, že nepatřím mezi typické závisláky na sladkém, je pro mě hodnocení těchto typů receptů velkou výzvou. Ten dnešní patří mezi pomyslné třešničky na dortu, protože disponuje vyrovnanými či plusovými charakteristikami v převážné většině případů.

2. Obsah i poměr makrosložek jsou ukázkové. Recept je typicky vysokosacharidový, kombinuje komplexní sacharidy společně s jednoduššími formami cukrů pocházejícími z ovoce a sirupu. V celkovém součtu můžeme směle tvrdit, že si smlsneme na nízkoglykemické pochoutce.

3. 13 g bílkovin na celou porci dezertu je ukázkové. Tato informace nabývá na hodnotě v okamžiku, kdy si uvědomíme, že nejsou zastoupeny žádné živočišné suroviny typu tvarohu apod., které se ve sladkostech objevují až zbytečně často a navyšují náročnost na trávení.

4. Obsah tuků je poloviční ve srovnání s bílkovinami, v tomto směru považuji tyto poměry za naprosto ideální. Nejvíce nad těmito hodnotami budou jásat jedinci držící redukční diety. Ze zdravotního hlediska můžeme mít radost z faktu, že suverénně převažují nenasycené formy.

5. Zastoupení vlákniny je také v pořádku, poměry mezi rozpustnými a nerozpustnými frakcemi jdou ve prospěch rozpustných. Tím je zaručena velmi dobrá stravitelnost. Navíc tento parametr hraje do noty i malým dětem (do 3 let), u kterých je silně žádoucí dbát na nižší zastoupení nerozpustných forem.

6. Bylo by smutné, kdybychom nezmínili vysoké zastoupení antioxidačních látek. Tyto pochází z čerstvých borůvek a sušených goji. Literatura sice tvrdí, že kustovnice je v tomto směru bezkonkurenční fenomén, osobně bych tomu až tak velký význam nepřikládal, protože měření antioxidační kapacity je silně relativní záležitost.

7. Kakao je zdrojem důležitého hořčíku a stimulačních látek, jako jsou teobromin a teofylin. Zní to hezky a důležitě, s ohledem na množství použitého kakaa to ale považujme za kosmetickou záležitost.

8. Když jsme zmínili hořčík, je potřeba hledat rovnováhu v oblasti zastoupení vápníku. Ten je bohatě zastoupen v mandlovém mléce. Musím říct, že se mi recept líbí stále víc.

9. Termicky bude recept inklinovat k ochlazujícím účinkům, které lehce zmírní použitý kardamom. Protože je tento recept typický pro teplé měsíce, je potřeba považovat tuto charakteristiku za výhodnou.

10. Acidobazická rovnováha nebude konzumací dezertu nijak postižena. V tomto směru prostě máme na talíři vyvážený pokrm.

11. Nízká glykémie předurčuje dnešní sladkost jako výhodnou investici primárně diabetikům. Kombinace s poměrem živin a celkovým energetickým potenciálem pak rozšíříme pole působnosti i na redukční diety. Sportovci si pošmáknou také rádi, neváhal bych dezert použít jako předtréninkové jídlo i první pozátěžový pokrm – v obou případech podpoříme metabolismus tím správným způsobem.

12. Absence lepku a laktózy je také devízou, která stojí za zmínku.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

43 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.