Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Čočkový salát s uzeným tofu

Čočkový salát s uzeným tofu

Pod pojmem „salát“ není nezbytně nutné si představovat pouze hromadu zeleniny. Je možné připravit i varianty, které jsou nutričně z pozice obsahu makroživin podstatně variabilnější, aniž by součástí takového receptu muselo být zákonitě maso či plody moře.

S převahou luštěnin ve správně upravené podobě se tak vydejme vstříc dobrodružství, na jehož konci bude servírována odměna formou nevšedního chuťového zážitku.

Vlastnosti receptu

1. I přes gramážní převahu sacharidů, které disponují velmi nízkou hodnotou glykemického indexu, salát inklinuje spíše s proteinovému charakteru. Bílkoviny pochází z luštěnin, k dokonalosti jim chybí pouze přítomnost kváskového pečiva. O tom si ale každý strávník z pozice svobodné vůle rozhodne sám, standardní součástí receptu pečivo není.

2. Vláknina je zastoupena v přiměřeném množství. Má tendenci snižovat hodnotu GI, která je už tak hodně nízká v celém receptu. Převažují nerozpustné frakce vlákniny, jejich stravitelnost jsme zlepšili tepelnou úpravou jejich zdrojů.

3. Tuků je poměrově i gramážně tak akorát. Z toho mám osobně stejně velkou radost jako z faktu, že převažují nenasycené formy.

4. Množství energie, které pojme náš trávicí trakt po konzumaci salátu, je relativně nízké. Z tohoto důvodu bych označil recept jako dietní.

5. Úroveň stravitelnosti je náročnější. Určitého zlepšení jsme dosáhli namáčením čočky a důkladnou tepelnou úpravou, vždy je ale potřeba počítat s tím, že výsledek nemůže být „dokonalý“.

6. Energetické tendence převažují uvolňující. Jediné vyvažující faktory jsou sůl a tepelná úprava. V tomto směru bychom se k pomyslné rovnováze posunuli zařazením už zmíněného kváskového pečiva.

7. Termicky se recept bude chovat mírně ohřívajícím způsobem.

8. Acidobazické tendence budou směřovat k mírně kyselinotvorným hodnotám – důvodem je především vysoký obsah bílkovin.

9. Menší porci dnešního receptu bych se nebál nabídnout i dětem od cca 18 měsíců. Tady obecně platí, že vyšší příjem bílkovin, navíc z luštěnin typických vyšším poměrem antinutričních látek, způsobuje v tomto věkovém období nepříjemné trávicí potíže typu nadýmání a plynatosti.

10. Protože je salát typicky luštěninový, nedával bych jej sportovcům jako pozátěžové jídlo, zbytečně se zpomalí proces regenerace.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

21 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.