Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Čočková polévka

Čočková polévka

Čočková polévka je vděčnou rychlovkou, kterou bude umět ukuchtit každý „amatér“. Její výhoda nespočívá jen časové úspoře při její přípravě, ale také ve skrytém nutričním potenciálu, který vezmeme na paškál ihned po její přípravě.

Vlastnosti receptu

1. Hodnocení dnešního snažení bude velmi jednoduché a transparentní. Protože je základem polévky s výjimkou malého množství mrkve pouze čočka, bude naše první reakce směřovat k zastoupení bílkovin. Těch je dostatek, a protože jsme použili čočku loupanou, je úroveň jejich stravitelnosti na vcelku rozumné úrovni (ve srovnání s neloupanou či jinými luštěninami).

2. Další důležitou složkou jsou sacharidy, které jsou zastoupeny komplexními strukturami a mají velmi nízký glykemický index.

3. Výhodou většiny luštěnin je fakt, že obsahují naprosté minimum tuků. Z toho důvodu je můžeme považovat za dietní potravinu, celkové zastoupení energie v polévce je díky tomuto faktoru velmi nízké.

4. Termicky je polévka mírně ohřívající právě díky použitému pepři.

5. Energeticky jde pokrm více na stranu jin, i když tepelná příprava, sůl a ohřívající pepř přidá jang energie.

6. Acidobazicky je výsledek mírně okyselující. Není tedy ideální variantou pro jedince procházející intenzívní formou detoxikace, která sama o sobě je příčinou silného posunu ke kyselým tendencím.

7. U luštěnin obecně platí, že by měly být z důvodu jejich stravitelnosti konzumovány s mírou. Navíc pro dosažení plnohodnotnosti bílkovin se vyplácí je konzumovat s obilovinami, nejlépe samozřejmě celozrnnými. V našem případě použijme celozrnné kváskové pečivo.

8. U malých dětí buďme s konzumací luštěnin – tedy i dnešní čočky – opatrní , jsou podstatně citlivější na projevy nadýmání či plynatosti než dospělí.

9. Sportovci by neměli jíst luštěniny krátce po zátěži a ani před sportovním výkonem. Je potřeba si tedy dnešní dobrotu umět správně načasovat.

10. I přes velmi nízký glykemický index by neměli konzumaci luštěnin přehánět ani diabetici. Proces trávení včetně zastoupení purinů jsou zbytečnou zátěží. Neznamné to nejíst tuto skupinu vůbec, ale na stranu druuhou ani dvakrát denně.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

5 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.