Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Clafoutis

Clafoutis

Clafoutis je jedním z mnoha mezinárodně proslulých sladkých políbení francouzské kuchyně, které je obecně vnímáno jako lehký moučník. Význam tohoto označení je ale silně relativní, záleží vždy na úhlu pohledu. Klasické receptury rády používají nemalé množství rafinovaného cukru, ne příliš zdravých zdrojů tuku, občas se objeví i alkohol v malém množství. Připočteme-li obyčejnou mouku jako zdroj lepku, vyjde racionálně uvažujícímu nadšenci do zdravého stravování obrázek, který má na hony daleko od harmonie a vyváženosti.

Nebudu zakrývat fakt, že se dnes nepokusíme o co nejdokonaleji nutričně, acidobazicky i chuťově vyrovnanou variantu tohoto pamlsku. Otázkou pouze zůstane, do jaké míry bude většina z nás schopna a ochotna tuto (v našem pojetí) jednoduchou recepturu v praxi realizovat. Zvyk je železná košile a je mi naprosto jasné, že u většiny gurmánů vždy vyhrává tradice opřená o původní chuť, na kterou jsou francouzi tolik pyšní.

Faktem ale je, že to už není naše starost, protože my jsme si pochutnali víc než královsky.

Vlastnosti receptu

1. První, co na tomto místě oficiálně o clafoutis prohlásím, je to, že ve srovnání s běžnými způsoby přípravy této francouzské speciality se nám podařilo vyrobit krásně vyvážený recept, a to nejen nutričně.

2. Dezert je typicky vysokosacharidový. Hodnota GI se pohybuje v nízkých relacích. Jediné, co mě trochu mrzí, je poměrně nízké zastoupení vlákniny.

3. Obsah bílkovin je relativně nízký, navíc menší než je množství tuků. Kdybychom prahnuli po skutečné dokonalosti v oblasti poměrů makroživin, byli bychom nuceni vyslovit tímto směrem kritiku. Dnes bych to ale nedělal, protože se zaměřuji na hodnocení ve srovnání s běžnými postupy přípravy, kde ten náš jednoznačně a nekompromisně na všech frontách vede.

4. U původní francouzské receptury bych si dělal moooc velké vrásky nejen z nepřiměřeně vysokého množství bílého cukru a jeho následků na naše zdraví, ale i obsahu tuků. Kromě běžně používaného másla, u kterého jsme zůstali i my (ale se specifikací BIO), není výjimkou kravská smetana. Této záludnosti jsme se vyhnuli volbou mandlové smetany, což je chvályhodný počin. Pokud budeme brát v potaz celkové zastoupení tuků v jednom kousku, nebude to žádná tragédie. Z pohledu poměrů jednotlivých mastných kyselin budou sice převažovat nasycené formy, s ohledem na zachování máslové chuti receptu se s tímto budeme muset smířit. Trpět u toho ale nemusíme, protože klíčové je především celkové zastoupení tuků, které je gramážně stále ještě v normě.

5. Celkové množství energie v jednom kousku je přiměřené. O dietním dezertu mluvit sice nebudu, jeho konzumace se ale určitě nebojme.

6. Dezert se bude chovat kyselinotvorně. Pro mnohé to nebude znít jako projev dokonalosti, opět ale zdůrazním, že ve srovnání s originální recepturou jsme na tom v tomto směru víc než dobře.

7. Termicky bude výsledek osvěžující. V horkých letních dnech velmi příjemné zjištění.

8. U poměrů zastoupených jin a jang tendencí se v clafoutis skrývá překvapení v podobě použité soli a vajec, které slouží jako vyvažující protipól k převažujícímu zastoupení dominantně jin potravin.

9. Stravitelnost naší sladkosti je otázkou do diskuze. Zastoupená vejce jsou výzvou, na stranu druhou není přítomen tvaroh, který umí být častou součástí různých dezertů a je v tomto směru komplikovanou potravinou. Suma sumárum máme na talíři dezert, který obsahuje určité množství tuků a vajec, s jistou dávkou zátěže na některé části trávicího traktu musíme počítat.

10. Velkou výhodou dnešního receptu spatřuji v absenci lepku a v podstatě i laktózy (i když velmi malá množství mléčného cukru najdeme v másle).

11. U clafoutis mě nenapadá žádná vhodnější situace a souvislost s jeho konzumací než jako součást siesty u kávičky, která na straně jedné zvýrazní chuť dezertu, na stranu druhou výrazně posune charakteristiky minimálně acidobazické rovnováhy nežádoucím směrem. Konzumace každého jídla je ale vždy otázkou svobodné volby a osobních preferencí, takže si popřejeme dobrou chuť a se širokým úsměvem na tváři si výsledek dnešního snažení vychutnáme..

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

45 minut

Přibližná cena

8 Kč / jeden kousek

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.