Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Cizrnový hummus

Cizrnový hummus

Hummus jsme ve Škole zdravého vaření už zkoušeli, konkrétně v mandlovém pojetí. Dnes se více přiblížíme jeho původnímu originálu, pro jehož přípravu použijeme nezbytnou cizrnu.

A věřte, že postup je velmi jednoduchý.

Vlastnosti receptu

1. Humus bývá tradičně bohatým zdrojem všech makroživin, často i v poměrně rozumných poměrech. Totéž platí i v dnešním případě. Obsah bílkovin, kterými máme ve zvyku začínat každé hodnocení, je doslova ukázkový. Jejich tabulkové množství platí pro celý objem receptu, což vyvolává otázku, zda budeme schopni (nebo naopak ochotni) celou porci sníst na posezení. Většina proteinů pochází z cizrny, jsou tedy rostlinného původu. Protože jsme cizrnu připraviloi tím nejlepším možný způsobem , je jejich stravitelnost na velmi hezké úrovni a obsah antinutričních látek velmi nízký (dosažení tohoto stavu jsme podpořili i použitím kmínu).

2. Zastoupení tuků není zrovna nejnižší. Na stranu druhou ale bílkoviny převažují, což považuji za jeden z nejdůležitějších faktorů v receptech obecně. Z této pozice tedy převažují nenasycené formy, takže vše v pořádku.

3. V celém receptu převažují sacharidy, konkrétně komplexní, tedy nízkoglykemické.

4. Obsah vlákniny je velmi vysoký. To je samozřejmě dobře, při těchto hodnotách je ale silně žádoucí suroviny s jejich zastoupením tepelně upravit, čímž výrazně zlepšíme jejich stravitelnost. To jsme samozřejmě u cizrny udělali, máme se tedy za co pochválit.

5. Termicky se bude recept chovat silně individuálně. V principu jde o to, že většina surovin je osvěžující či ochlazující. Výrazným protipólem je koření, na jehož čerstvosti a množství obsažených živin bude záležet, jak moc se výsledek posune ohřívajícím směrem (alespoň u námi udávaného množství).

6. Když se už bavíme o zvoleném koření, které tvoří neodmyslitelnou součást receptu, zaměřme pozornost mj. i na obsah látek podporující funkci imunitního systému. Ne každému je jeho sympatická, některým je dokonce ze zdravotních důvodů i zapovězen (nízký krevní tlak, žlučníkáři…). Námi použité množství by ale nemělo dělat vrásky ani těmto skupinám populce.

7. Hummus se bude v těle chovat mírně kyselinotvorně.

8. Recept jsme dnes připravili bez pečiva, takže se tváří bezlepkově. Pokud bychom pečivo zařadili – což v praxi s největší pravděpodobností i uděláme – změní se jeho charakteristika ve všech směrech poměrně výrazně. Kromě množství sacharidů naroste i objem energie, s tím vždy počítejme.

9. Z důvodu vyššího poměru bílkovin i vlákniny bych byl opatrný na zbytečně nárazově vysoký příjem hummusu. Pokud se nebudeme držet na uzdě, můžeme si přivodit společensky nežádoucí projevy nadýmání a plynatosti.

10. V receptu nenacházím nic, co by nemohli děti od jednoho roku věku. Ale tady pozor – s opatrností používejme koření, které v syrové podobě nemusí být u tak malých dětí zrovna výhrou.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

60 minut (bez namáčení a klíčení)

Přibližná cena

15 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.