Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Cizrnový dip s bramborem

Cizrnový dip s bramborem

Chytrou úpravou některých potravin můžeme dosáhnout velmi zajímavých výsledků v oblasti nejen chutí, ale především změn charakterových vlastností výsledného pokrmu. Jedním takovým receptem je i dnešní lahůdka.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně je pokrm krásně vyvážený. Na to už jsme v naší škole zvyklí, i přesto se chvíli zdržíme u hodnocení této charakteristiky. Nemalá nálož bílkovin pochází z kombinace cizrny a lahůdkového droždí. Aminokyselinovým spektrem se tak blíží idealizovanému statusu plnohodnotnosti, nás by ale mělo zajímat trochu něco jiného – konkrétně fakt, že jsme použili cizrnu klíčenou. Proces klíčení obecně je malým zázrakem přírody, kdy v jeho průběhu dochází k intenzívním změnám ve struktuře a složení klíčené potraviny, vše v souvislosti s kvalitou obsažených živin (naštěstí ve prospěch našeho zdraví). Česky řečeno – ubývá antinutričních látek, výrazně se zlepšuje jejich stravitelnost

2. Sacharidyy jsou zastoupeny v dostatečném množství, mají nízký glykemický index a nemalý poměr veledůležité vlákniny.

3. Tuků je tak akorát, dominují nenasycené v čele s omega-9. V podstatě není, co víc si přát v tomto směru.

4. Energetická nálož není vůbec vysoká, právě naopak – na to, že máme na talíři hlavní chod, se držíme na spodních hranicích normy.

5. Termicky je pokrm mírně osvěžující. V chladných obdobích bude rozumné přidat do dipu trochu kari koření a brambory při jejich pečení mírně opepřit.

6. Celý recept směřuje energeticky k dominantní převaze jin tendenci.

7. I přes tepelnou úpravu většiny surovin se recept bude chovat mírně zásadotvorně. Mohou za to klíčená cizrna a syrové ředkvičky.

8. Cizrna nepatří mezi enormně nadýmavé luštěniny, nemusíme se tedy obávat žádných rozsáhlých dopadů na proces trávení. Proto můžeme s klidem nabídnout dip i menším dětem od jednoho roku věku (tady pozor na zbytečně vysoký objem porce z důvodu nemalého obsahu vlákniny).

9. Osobně se mi dnešní recept jako hlavní jídlo před tréninkem nebo po zátěži – sportovci tak mohou vyzkoušet, jak moc jim dnešní lahůdka bude „sedět“.

10. Protože nemáme na talíři žádnou energetickou bombu, je možné recept zařadit mezi horké favority dietních pokrmů podporujících redukci nadbytečných kilogramů.

11. Určitě budou mít radost jedinci postižení laktózovou intolerancí, vegetariáni, vegani, diabetici…

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

18 minut

Přibližná cena

15 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.