Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Chia pokušení

Chia pokušení

Chia semínka jsou z důvodu spektra svých vlastností vděčným tématem netradičních moderních receptů. Nevěnujeme se jim na tomto místě poprvé a garantuji, že zcela určitě ani naposled.

S ohledem na jejich potenciál je rád zařazuji jako základ větších chodů i přesto, že se nabízí spousta možností jako součást dezertů či odlehčených svačin.

Dnes naservírujme opět další zdravou snídani, kterou připravíme doslova za pár minut.

Vlastnosti receptu

1. Snídaně je plnohodnotná energeticky i nutričně. Základem (a současně středem zájmu) jsou bílkoviny, kterých je dostatek.

2. Množství sacharidů, které se pyšní nízkým glykemickým indexem, také, také neudělá ostudu.

3. Vláknina je zastoupena v silně netradiční dávce (nejen na české poměry). Obsah rozpustných forem je nadprůměrný.

4. Skutečně extrémně vysoký obsah omega-3 tuků v chia semínkách zajistí, že mozek vystartuje hned po ránu ze startovní čáry zvané genialita (zas tak divoké to není, omega trojky k tomu potřebují určitý čas, u některých jedinců dokonce věčnost. Ale zní to krásně, nemyslíte?).

5. Termicky se recept pohybuje na neutrálních hodnotách.

6. Energeticky kráčíme směrem k jino tendencím, bavíme se tedy o pravém opaku vůči typickým anglickým snídaním.

7. Stravitelnost je výborná. Nízký specificko-dynamický účinek nás po ránu nikterak nevyčerpá, vysoký obsah vlákniny z pozice nízkého GI celé snídaně krásně protáhne pocit sytosti a plnosti bez zbytečného pocitu „šutru“ v žaludku.

8. I přes nesporné výhody bych nedával snídani dětem ve věku minimálně do 2 let.

9. Obecně platí, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny nejsou vhodné například v situacích zánětů střevního traktu. Tohoto pravidla je potřeba se držet především u pokrmů se zastoupením nerozpustných forem vlákniny. V našem dnešním případě sice převažuje vláknina rozpustná, i tak bych ale v těchto případech byl hodně opatrný. Více vlákniny obecně zrychlí peristaltiku střevního traktu a může rozbouřit situaci ve střevech.

10. Teorie a dnes už i praxe mi říkají, že z této snídaně budou na větvi především sportovci, nejvíce vytrvalostního charakteru.

11. Snídaně je lehce kyselinotvorná, určitě bych si ale nedělal těžkou hlavu s možným překyselením.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

45 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.