Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Česnekové jednohubky

Česnekové jednohubky

Pokud toužíte po nutriční „šílenosti“, kterou navíc můžete chuťově upravit dle libosti, nebojte si vyhrnout rukávy a pustit se s námi do přípravy vskutku originálního receptu, nad kterým mnohým zůstane z důvodu jeho netradičnosti v našich podmínkách rozum stát.

Vlastnosti receptu

1. U bezmasých jednohubek nebývá pravidlem, aby byly proteinově dostačující. Většinou se tuto vlastnost snažíme zaplnit použitím živočišných potravin z kategorie vajec, mléčných výrobků, ryb nebo provokativně problematických uzenin. Faktem je, že my jsme dnes tento „problém“ vyřešili velmi elegantně a navíc plnohodnotně.

2. U bílkovin dnešního receptu vnímejme následující charakteristiky: Jsou zastoupeny v dostatečném množství, aminokyselinovým složením se blíží plnohodnotnosti (kombinace luštěnin a obilovin) a jejich poměr vůči ostatním makrosložkám je naprosto dokonalý.

3. Tuků je naprosto optimální množství. Gramážně tedy v pořádku, což se odrazí na množství energie, kvalitativně taktéž, neboť pochází z mandlí a olivového oleje a to nám garantuje převahu nenasycených forem v čele s omega-9.

4. Recept je typicky vysokosacharidový, obsažené cukry jsou komplexní s nízkým GI.

5. Velmi krásný je obsah vlákniny. Tady převažují nerozpustné druhy, takže z této pozice je rozumné, když fazole co nejdůkladněji tepelně upravíme.

6. Termicky se jednohubky budou s největší pravděpodobností chovat ohřívajícím způsobem, což i přes převahu chladnějších surovin zajistí extrémisticky působící česnek.

7. Úroveň stravitelnosti se bude pohybovat na středních hodnotách. Toto zobecněné hodnocení vychází z obsahu použitých fazolí, kde množství bílkovin, vlákniny a některých antinutričních látek posouvá tyto parametry do těchto sfér.

8. V oblasti konzumace jednohubek hrozí za běžných okolností riziko vysokého příjmu tuků, tedy zásahu do energetické bilance, které dávají základ vzniku nadváhy. Náš dnešní případ je na tom naštěstí úplně opačně.

9. S výjimkou většího poměru syrového česneku se v jednohubkách nenachází nic, čemu by se musely vyhýbat děti od jednoho roku věku.

10. Sportovcům bych naši chuťovku nabídl jako součást slané varianty svačiny, která aktuálně nepředchází tréninku ani jej nenásleduje.

11. Recept je bezmasý a bezlaktózový, což uvítá nemalé procento nejen naší populace.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

100 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

26 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.