Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Česnečka

Česnečka

Klasickou česnečku zná snad každý. Obzvlášť v Čechách, kde je zapsána jako jeden ze zdravějších „vyprošťováků“ po alkoholových dýcháncích. Její součástí bývá šunka často nevalné kvality, proto si dnes připravíme bezmasou variantu.

Vlastnosti receptu

1. Polévky bez luštěnin a masa mívají často problém v oblasti nedostatku bílkovin. Toto je ale silně relativní, protože je používáme většinou jako předkrm, není tedy podmínkou, aby byly nacpány makroživinami. Náš dnešní výtvor je v oblasti poměrů živin naprosto v pořádku, v oblasti vysokosacharidových úvah dokonce ukázkový.

2. Většina bílkovinpochází z vejce, zbytek dodává pečivo. Aminokyselinové spektrum je úžasné, v jejich stravitelnosti žádný problém nevidím.

3. Zdrojem tukůje olivový olej a vejce. Celkové jejich množství není problém, poměry nasycených a nenasycený forem jsou také nádherné.

4. Sacharidy jsou komplexní. Hodnota jejich glykemického indexu se bude pohybovat na spodních hranicích středníchparametrů. Celková hodnota glykémie ale bude nízká, postará se o to obsah bílkovin, tuků a nemalé zastoupení vlákniny.

5. Protože hodnotíme česnekovou polévku, bylo by velmi nefér nepřiznat jí smysluplný podíl na podpoře imunitního systému. Česnek je chronicky známý obsahem imunostimulačních látek(allicin a jeho deriváty). I přes jejich tepelnou úpravu, která účinek většiny těchto složek potlačí, dostane tělo to, co potřebuje.

6. Od obsahu česneku a pepře se bude odvíjet i termický dopad polévky na organismus konzumenta. Zkušenosti v tomto směru jasně říkají, že se budeme orientovat jednoznačně ohřívajícím směrem.

7. Acidobazická tendence nás povede mírně kyselinotvorným směrem. To v žádném případě není na škodu. Není totiž cílem ani účelem, aby strava jako celek šla extrémně zásadotvorným směrem, jak se mylně domýšlí většina populace.

8. Při přípravě polévky bych doporučil zaměřit se na opatrné smažení krutonů s cílem zbytečně je nepřepálit. Chuť sice bude mít trochu odlišný názor na lahodnou křupavost, my bychom si ale měli být vědomi faktu, že česnečka se snaží jako celek podpořit imunitu, ne ji likvidovat příjmem látek vznikajících přepálením.

9. Česneková polévka má obecně jednu jedinou vadu na kráse. Tou je typické aroma– někdy by toto označil jako zápach – ve společnosti ne zrovna oblíbené.

10. Obecně platí, že konzumaci česneku by se měli vyhýbat jedinci s nízkým krevním tlakem, žlučníkářia pacienti užívající antikoagulancia. Není ale potřeba si dělat starosti v dnešním případě, protože koncentrace česneku v polévce je poměrně malá.

11. Recept je bezlaktózový, žitné pečivo ale přineslo lepek, celiaci si proto musí dávat pozor.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

16 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.