Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Červené pesto

Červené pesto

Originální recepturu bazalkového pesta jsme na tomto místě už popisovali. Dnes zkusíme podráždit chuťové buňky menší úpravou, která vyjde vstříc nejen milovníkům rajčat.

Vlastnosti receptu

1. Při hodnocení dnešní chuťovky vycházejme z toho, co už známe z čistého bazalkového pesta. Na první pohled v nutriční tabulce zaujme energetická hodnota. Tady se není čemu divit, množství použitého olivového oleje nekompromisně vede celý recept jasným směrem. V žádném případě tak nebudeme mluvit o dietním pokrmu, ale s tím jsme počítali už při jeho výrobě, takže kvůli této „maličkosti“ určitě nebudeme hned ze začátku pesto zatracovat.

2. Přítomnost rajčat v syrové i nakládané podobě napovídá, že se kromě výrazné a pro mnohé i netradiční chuti můžeme těšit na určitý přísun lykopenu. Tento antioxidant je sice lépe biologicky využitelný z tepelně upravených rajčat, s tím se ale nemusíme nijak výrazně trápit.

3. Přidáním rajčat a nenápadným ubráním množství olivového oleje jsme snížili množství energie a současně zvýšili poměr vlákniny. V obou případech nekompromisní výhoda, která uvědomělému jedinci musí zákonitě udělat radost.

4. Pesto je typicky jin, tuto tendenci omezíme zařazením celozrnného kkváskového pečiva.

5. Termicky je dnešní svačinka mírně ochlazující.

6. Glykemický index se drží hodně při zemi, tedy další informace, která by měla vyloudit úsměv.

7. Acidobazicky bude celý recept mírně okyselující. S touto hodnotou můžeme hýbat směrem k neutrálním parametrům především zařazením většího množství syrové zeleniny jako zdroje antioxidantů.

8. Recept obsahuje mírně vyšší množství soli – kardiaci by měli být opatrní ve stejné míře, jako gurmáni snažící se zhubnout nějaké to kilo.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

60 Kč

Podobné recepty

Mungo kaše

Mungo kaše

Tzatziki

Tzatziki

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.