Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Cereální snídaně

Cereální snídaně

O cereáliích se hovoří v posledních téměř dvaceti letech neustále. Producenti potravin na síle jejich významu staví svoje reklamní kampaně, běžná populace žije v domnění, že jejich pravidelná konzumace zázračným způsobem zlepší jejich vlastní zdraví...

Pojem cereální je bohužel v dnešní době příliš zprofanovaný. My si dnes proto připravíme jednu z dobře dostupných variant skutečně kvalitního cereálního receptu v podobě snídaně.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo, celá směs je typicky vysokosacharidová s poměrně nízkým glykemickým indexem nepřesahujícím hodnotu 35 jednotek.

2. Obsah bílkovin je doslova ukázkový, na jednu vydatnou porci pro průměrného člověka skutečně plně dostačující. Jsou pouze rostlinné, tedy dobře stravitelné a nezatěžující tak trávení. I proto tento recept zařazujeme jako snídaňovou cereálii na Detoxikační víkendy.

3. Poměr vlákniny je průměrný, velmi příznivý (zajímavý) je poměr mezi jejími rozpustnými a nerozpustnými složkami. Stravitelnost vlákniny a vůbec její chování v trávicím traktu se z podstatné části odvíjí od použití teplé až horké vody do směsi a důkladném promíchání s dostatečnou časovou investicí (cca 5 minut) nutnou k nabobtnání rozpustných forem.

4. Energeticky je pokrm poměrně dost bohatý, celá normovaná dnešní porce by měla zasytit každého zprůměrovaného jedlíka.

5. Termicky je pokrm neutrální . To bude platit ale za podmínky, že do směsi použijeme horkou vodu, která má schopnost posunout výsledek z mírně osvěžujících parametrů.

6. Cereální snídaně samozřejmě z pohledu energetických tendencí může vykazovat pouze a jenom dominující směr jin, protože nejsou zastoupené žádné výrazné jang suroviny či tendence (s výjimkou horké vody).

7. Vytrvalostním sportovcům se dnešní výsledek bude moc líbit, stejně jako by tomu mělo být i u malých dětí (přibližně od jednoho roku věku, kdy ve snídani zastoupené poměry rozpustné i nerozpustné vlákniny budou bezproblémové) z důvodu přítomnosti sladkého medu.

8. Vločky jsou zdrojem lepku, celiaci by měli sáhnout po jiné alternativě. Celkové charakteristice receptu to naštěstí nijak neublíží.

9. Pokud někomu bude připadat dnešní snídaně příliš „obyčejná“, všimněte si prosím mj. i toho, že všechny zvolené suroviny pochází z našich zeměpisných šířek, jsou tedy typické pro podmínky, ve kterých dlouhodobě žijeme.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

15 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.