Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Celerová polévka

Celerová polévka

Jsem toho názoru, že zeleninové polévky by měly tvořit nedílnou součást našeho jídelníčku. To samozřejmě platí v případech, kdy ze zdravotních důvodů polévky jíst můžeme a současně máme časoprostorový potenciál se dostat k jejich zdroji.

Dnešní recept nebude sladký, ale slaný. Znamená to, že nesáhneme po bulvě, která je typická sladší příchutí, ale řapíku. Ten se pyšní nejen odlišnou chutí, ale i spektrem zajímavých živin s pozitivními dopady na lidské zdraví.

Vlastnosti receptu

1. Hodnocení polévek nebývá nikterak náročné. Protože jsou v tekutém stavu, je potřeba začít uvědoměním si, že poskytují riziko ředění trávicích enzymů. Znamená to, že je vhodné jíst polévky pokud možno hustší konzistence. Dnešní příklad je toho názorným vzorem.

2. Nutričně máme na talíři zajímavé parametry. Netradičně vysoký obsah bílkovin na jednu porci (pochází dominantně z tofu, kešu oříšků a pečiva), dostatek sacharidů s nízkým glykemickým indexem, nízký poměr tuků a rozumná dávka vlákniny. Suma sumárum se bavíme o vcelku harmonickém pokrmu.

3. Množství energie bych ohodnotil jako „tak akorát“ – ani málo, ani příliš mnoho.

4. Termicky jsme se dostali do ohřívajících sfér, odpovědnost nese především kombinace použitého koření.

5. Energeticky je pokrm typicky jinový – u polévek samozřejmě typický jev.

6. Líbí se mi fakt, že řapíkatý celer na rozdíl od bulvového nehrozí tolik potenciálem alergií, takže dnešní recept je otevřen žaludkům mnoha skupin populace.

7. Polévky mají většinou tendenci posouvat acidobazickou rovnováhu kyselejším směrem. Na vině ale není bezvýhradně jejich složení, nýbrž kombinace tekuté formy a rychlosti jejich konzumace. V dnešním případě se při dodržení standardní porce, kterou budeme jíst pomalu, můžeme s klidným srdcem bavit o typicky zásadotvorném pokrmu.

8. Musíme se pochválit za použití náhrady klasické zakysané smetany, což otevřelo možnosti konzumace laktózově intolerantním i veganům.

9. Kombinace kari koření, celozrnného pečiva a kešu oříšků způsobila nevhodnost podávání této polévky dětem do jednoho roku. Starší ratolesti, těhotné, kojící, diabetici, vegetariáni, vegani, sportovci, nesportovci a mnozí další mají samozřejmě cestu volnou.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

9 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.