Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Caprese po domácku

Caprese po domácku

Jedna z mých nejoblíbenějších zemí, kam mě to opakovaně táhne, je Itálie. Důvody jsou prosté – pár hodin cesty, navíc po dálnici, sluníčko a především skvělá gastronomie orientovaná na chuť i kvalitu používaných surovin současně.

Představovat originální a nesmrtelný salát Caprese je nošením dříví do lesa, při jeho přípravě bude mnohem důležitější zaměřit pozornost na použité suroviny, které umí podstatný způsobem zasáhnout do výsledného gastro zážitku.

Volba surovin

Začněme u rajčat, která si v jejich dostupné kvalitě dovolím bez skrupulí nazvat velkou výzvou na českém gastronomickém trhu. V létě si člověk najde domácí nebo bio zdroj v čerstvé a zralé podobě, ale to se bavíme o poměrně krátkém časovém úseku v rámci celého roku. V zimě máme většinou smůlu, protože to, co se k nám dováží, není možné považovat za konzumovatelná rajčata ani s notnou mírou nadsázky.

Abych netrpěl pocitem křivdy, snažím se každou zimu přesvědčovat svoje chuťové buňky a posléze i mozek, že celá dobrota má stejně ochlazující efekt, který mě v zimě nevede tím správným směrem, a proto pěstuji trpělivost a čekám na letní měsíce, než přirozeným způsobem dozrají rajčata u nás.

Dalším oříškem je kvalitní mozarella. Supermarkety ovládající trh s potravinami vedou cenovou válku a nabízí tento sýr především z kravských zdrojů, po jejichž rychlé ochutnávce zjistíme, že s kvalitní mozarellou mají společný maximálně tvar. Gurmán bude pátrat po pravém, nefalšovaném, lahodném a plnohodnotném sýru vyráběném z mléka buvolích krav pod označením Mozarella di bufala. Při běžném zapátrání naštěstí zjistíme, že sehnat tuto lahůdku je podstatně jednodušší než stát se majitelem poživatelných zralých rajčat.

Další nezbytnou ingrediencí je čerstvá bazalka, naštěstí dobře dostupná v každém slušnějším obchodě, ze zásob ve finále vytáhneme ještě extra panenský olivový olej, nejlépe lisovaný za studena.

S touto výbavou bez obav vytáhneme do boje, na jehož konci dostaneme oku i jazyku lahodící osvěžující dobrotu, kterou vychutnáváme v horkých letních měsících, nejlépe se sklenicí suchého lehkého bílého vína.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo výše, recept je skvělým osvěžujícím zpestřením pro letní měsíce. Protože jeho základem je nemalé množství zrajícího živočišného sýra, je potřeba brát v potaz riziko zahlenění, které ale na stranu druhou nebude tak dramatické jako například u jogurtů nebo zakysaných mléčných výrobků. Ptáte-li se po důvodech, vězte, že na vině je minimum laktózy.

2. Už na první pohled vidíme, že v nutriční tabulce vévodí tuky, jejichž objem naštěstí máme možnost upravovat množstvím olivového oleje. I tak se ale bavíme o vydatné kalorické bombě. Jako výhoda může být vnímáno větší dávka bílkovin – živočišných, tedy plnohodnotných.

3. Energeticky je recept více jangový, tuto charakteristiku ale umíme ovlivnit množstvím jinového oleje.

4. Úroveň zátěže při trávení je vyšší, v případech obsahu sýra se toto prostě stává. Od toho bych odvíjel i situace, v souvislosti se kterými bych si chtěl na salátu pochutnat. V kombinaci s pečivem není problém se nutričně přesunout ze svačiny i na oběd. Při redukční dietě bych byl ve večerních hodinách opatrný, a to minimálně s přidáním olivového oleje, bez kterého ale caprese není caprese.

5. Slíbil jsem komentář k soli. Proč se mi nelíbí? Netvrdil bych, že se mi přímo nelíbí, ale z mého pohledu zbytečně posouvá chuť receptury nežádoucím směrem. Navíc je silně jangová, což u jangového pokrmu nemusí být přímo výhra. A když už jsem u kritiky, soli je v současné době všude dost (je součástí i pečiva, které k salátu přikusujeme), zbytečně zavodňuje, zvyšuje krevní tlak, přetěžuje lymfatický systém, oblbuje chuťové buňky… OK, už končím, beztak už zase vypadám jako extrémista.

6. Mozarella je zdrojem cholesterolu – v použitých 100 gramech je obsaženo přibližně 90 mg. Obvykle tyto informace přecházím bez povšimnutí, protože považuji obsah cholesterolu ve stravě v souvislosti s jeho dopadem na zdraví prakticky za bezpředmětný, i když bohužel velmi medializovaný. Stále ale mezi námi žijí jedinci, kteří tyto informace vyžadují, tak doufám, že jsem uspokojil požadavky všech.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

50 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.