Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Candát s červenou čočkou

Candát s červenou čočkou

Jsou situace, kdy přemýšlíme, jakým způsobem zpestřit přípravu rybího filetu, aby byl dosažen netradiční nutriční i chuťový výsledek. Moudré přísloví tvrdí, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Dnešní recept není pro strašpytle, jeho příprava je tradičně rychlá a jednoduchá. Co potřebujeme?

Vlastnosti receptu

1. Dnešní recept je nutričně tak trochu výjimečný. Obsahuje totiž nemalé množství bílkovin, což jej předurčuje ke konzumaci ve specifických případech, nejčastěji jej budeme směřovat ke sportovcům nebo redukčním dietám.

2. Obsah sacharidů je relativně nízký, ale na stranu druhou pořád dostačující na to, abychom výsledek považovali za racionální a vcelku i vyvážený. Hodnota jejich glykemického indexu je velmi nízká, může za to přítomná čočka. Pokud si budeme chtít dát tuto informaci do vztahu s praktickým použitím receptu, tak u sportovců bych osobně viděl celou porci jako například oběd, po kterém následuje trénink až po 5-6 hodinách. Případně se bude jevit jako ideální ve dnech tréninkového volna, kdy je obecně vhodné navyšovat příjem bílkovin.

3. Dietáři si mohou tuto dobrotu dovolit i na večeři, zcela určitě ale ne krátce před spaním.

4. Kdybych chtěl celou porci ještě více idealizovat, přidal bych misku zeleninového salátu. S ohledem na úroveň stravitelnosti buď okurku, popřípadě tepelně upravenou směs zeleniny.

5. Termicky je recept v této podobě mírně ohřívající. Horkokrevní jedinci nechť použijí při přípravě ryby menší množství pepře.

6. Absence zeleniny a vysoké poměrové zastoupení bílkovin povede acidobazickou rovnováhu kyselejším směrem. Tímto se znovu přimlouvám za zařazení zeleniny, neuškodí i přítomnost klíčené formy.

7. Energeticky se chod pohybuje kolem středových hodnot.

8. Absence lepku a laktózy umožňuje konzumaci nemalému procentu populace.

9. Nízká glykémie, dobrá stravitelnost bílkovin a malé zastoupení tuků umožní bezproblémovou konzumaci i diabetikům.

10. Nebál bych se servírovat i malým dětem, teoreticky by neměly masově protestovat už jenom z důvodu netradiční chuti našeho výsledného snažení.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

45 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.