Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brusinkové smoothie

Brusinkové smoothie

Podle toho, jaké kombinace surovin při výrobě smoothie zvolíme, můžeme pak očekávat konkrétní dopady na chování našeho metabolismu.

Většina gurmánů bohužel uvažuje pouze skrze svůj žaludek. Najdou se ale i takoví nadšenci, kteří si uvědomí, že rostliny v sobě skrývají nejedno tajemství v oblasti podpory našeho lidského zdraví.

Pojďme si proto připravit vcelku jednoduchý koktejl, který se nám odmění nevšedním spektrem zajímavých účinků.

Vlastnosti receptu

1. Ušetřím si čas komentováním obsahu i poměru makroživin, kde každému musí být jasné, že kombinace několika druhů ovoce nemůže přinést žádné dramatické překvapení. Bavíme se pochopitelně o jednoduchých cukrech a přiměřeném množství vlákniny s absencí tuků a kosmetickou příměsí bílkovin.

2. Zásadní výhodou dnešního receptu budu chtít spatřovat v přítomnosti brusinek, které jsou zdrojem některých fytochemických látek s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Tohoto využívá naprostá většina lidí především v kontextu s potlačováním zánětů močopohlavního ústrojí, které jsou nemálo rozšířené. I přesto, že jsme použili brusinky sušené, u kterých je přece jenom větší pravděpodobnost menšího obsahu těchto účinných látek než v čerstvém zdroji, nedělal bych si z této skutečnosti vůbec těžkou hlavu a pozitivní efekt s radostí očekával.

3. Termicky se bude koktejl chovat typicky osvěžujícím způsobem. S rostoucími venkovními teplotami tuto informaci samozřejmě přivítejme.

4. V oblasti acidobazicity se nás smoothie dotkne mírně kyselinotvornou tendencí. Pro běžného smrtelníka je klíčové označení „mírně“, takže můžeme naši lahůdku konzumovat s vědomím, že je vše v pořádku.

5. U mixovaných koktejlů obecně platí, že jsou velmi dobře stravitelné. Výjimku může přinést pouze snaha přidat do smoothie větší množství luštěnin či zvěrstvo v podobě tvarohu, což není náš dnešní případ.

6. Není potřeba koktejl vnímat jen jako léčivý pokrm a omezovat se v jeho konzumaci pouze na situace řešení zdravotních problémů. Vřele doporučím si jej vyrobit jen tak pro radost a vychutnat pro jeho lahodnou a osvěžující chuť.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

13 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.