Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bruschetta s mozzarellou

Bruschetta s mozzarellou

Zapečený chléb, který gastronomický svět zná už několik století pod pojmem bruschetta, umí být velmi příjemnou snídaní nebo svačinou, nad kterou se rozplyne většina chuťových buněk na jazyku.

Dnes si připravíme její variantu s mozzarellou, jejíž přítomnost zásadním způsobem změní vlastnosti celého pokrmu. Hodnocení samozřejmě bude záležet na úhlu pohledu, který zaujmeme, jak se ale dočteme dál, nemusí být v žádném případě nijak tragické (minimálně ve srovnání s typicky anglickými snídaněmi).

Volba surovin

Nejprve ale samotný recept. Jako základ budeme potřebovat kvalitní pečivo. Tady můžeme kvalitativně i chuťově hodně pokazit. Bílý chléb je v zapečené formě sice chuťově jemný, absence vlákniny a dalších složek je ale velkým mínusem, nemluvě o obsahu možných aditiv. Ryzí celozrnný chléb je zase kvalitativně úplně někde jinde, mlsný jazyk bude ale hodnotit především chuť, která je díky vysokému obsahu vlákniny „jalovější“. Pro dnešní přípravu zvolíme z nutričních důvodů celozrnný špaldový chléb.

Vlastnosti receptu

1. V případě, kdy bychom obložený chléb nevložili do trouby a vše živé nepřipekli, vypadalo by dnešní hodnocení úplně jinak. Protože ale „zápasíme“ s bruschettou, veškerá „kdyby“ odsuňme stranou a podívejme se pravdě do očí. I přesto, že by oči jedly a žaludek raději ani nikdy nepřestal, nutričně nemáme na talíři příliš harmonický výsledek. Bílkovin je dostatek, bohužel zbytečně převažují tuky (navíc s vyšším procentem nasycených pocházejících z mozzarelly). Aby toho nebylo málo, tak vláknina svým množstvím zůstává těžce vzadu.

2. Množství energie (právě díky obsaženým tukům) také není nejnižší. Netvrdil bych, že máme na talíři přímo vysokokalorický pokrm, pokud ale nezůstaneme u konzumace pouze jednoho kusu (a to většinou v domácích podmínkách nezůstaneme), z hlediska energetické bilance může vzniknout problém.

3. Termicky máme jasně ohřívající pokrm, což bylo i naším záměrem. Sýr s olivovým olejem jsou jasně ochlazující, rajčátka s kořením ohřívající. Vše s přehledem kontroluje tepelná úprava, která z neutrálního celozrnného pečiva vyrobí mírně ohřívající potravinu, což ovlivní i celkový výsledek.

4. S ohledem na množství použitého sýra a celkové tepelné úpravy se acidobazická aktivita trávicích pochodů posouvá kyselejším směrem. I v tomto směru tedy typická italská lahůdka pokulhává.

5. Energetické tendence směřují více k jangu. Ani obsah oleje s kořením tento směr neovlivní.

6. I přesto, že následující tip celkově lehce nevýhodné parametry a charakteristiky pokrmu nezvrátí, doporučuji dát si tu práci a v receptu použít skutečně celozrnné pečivo. Zvýšíme tím obsah alkalických minerálů, nenasycených tuků a vlákniny. Pamatujme, že každý detail umí hrát svoji roli.

7. Glykemický index je poměrně nízký, drží se pod 50 jednotkami. Tepelná úprava sice obecně glykémii zvyšuje, vyšší obsah sýru s koncentrovanými bílkovinami je naštěstí v tomto směru určitou oporou.

8. Obsah sýru indikuje, že by se bruschettě měli vyhýbat laktózově intolerantní jedinci. Vždycky je mi ale líto protažených obličejů takto „postižených“, prozradím proto jedno malé tajemství: Mozzarella obsahuje skutečné minimum laktózy (většinou do 1 g / 100 g výrobku). Vzhledem k tomu, že stupeň projevu laktózové intolerance souvisí mj. i s faktory jako jsou celkový obsah mléčného cukru v potravině, kombinace s ostatními potravinami či objem celkové stravy, můžeme tvrdit, že v mnoha případech si tito intolerantní mohou dovolit dnešní dobrotu lehce ochutnat. Pozor ale na tento způsob testování (ne)snášenlivosti u malých dětí, osobně bych toto zkoušel pouze u dospělých.

9. Přítomnost celozrnného (žitného) pečiva říká, že celiakům je dnešní recept zapovězen.

10. Z důvodu vyššího obsahu energie je vhodné si tuto specialitu nechat na konzumaci v průběhu dne. Na večeři bych se jí určitě vyhýbal. To i přesto, že svádí k vychutnávání u sklenice dobrého vína – výsledný součet energií by moc neladil se snahou mít pod kontrolou svoji tělesnou váhu.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

25 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.