Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brownies z batátů

Brownies z batátů

Pod pojmem brownies si nutriční zasvěcenec představí kousek provokativně sladké dobroty plné nezdravých tuků a jednoduchých cukrů. Pokud se budeme pohybovat v tradiční gastronomii, nebudeme daleko od této pravdy.

Naše Škola zdravého vaření ale nemá potenciál prezentovat „zvrhlosti“ tohoto typu, tady hrajeme jinou ligu. Dnes nás čeká výzva v podobě sladkého a současně zdravého brownies. Takového, po kterém - jakmile jej ochutnáte - budete toužit už navždy.

Vlastnosti receptu

1. Musím se takto veřejně přiznat, že miluji hodnocení zdravých sladkých receptů. I přesto, že nepatřím mezi závisláky na sladkostech, jsem si plně vědom, že jsou v životě chvíle, kdy se vyplácí si je osladit. Proč tedy ne zdravě a s úsměvem…

2. Podíváme-li se na nutriční hodnocení jednoho normovaného kousku, zjistíme, že žádná tragédie se nekoná. Hezky popořadě – bílkovinyjsou přítomny, sice v menším množství, ale v poměrně kvalitní formě. Kombinace živočišných a rostlinných zdrojů zaručují hezké poměry esenciálních aminokyselin, úroveň stravitelnosti je velmi dobrá.

3. Tukyjsou gramážně obsaženy ve dvojnásobném množství, než bílkoviny. Je to sice trochu více, než by se mohlo zájemcům o redukci hmotnosti líbit, v takových situacích je ale chytřejší se orientovat především na jejich kvalitu. Protože i kdybychom se hodně snažili, z pozice použitých surovin nemáme nijak velký prostor pro jejich snížení. Poměr nasycených a nenasycených forem je z pozice zdrojů, ze kterých pochází, naprosto v pořádku.

4. Brownies v našem pojetí jsou typicky vysokosacharidové. Glykemický index je poměrně nízký, celkově je dezert nízkoglykemickýse vším všudy.

5. Sladkosti obecně mají (nejenom) jednu vadu na kráse. Jsou kyselinotvorné, kde z této pozice zhoršují biologickou využitelnost klíčových zásadotvorných prvkův čele s vápníkema hořčíkem. Naše brownies z acidobazického pohledu kyselinotvorné je. Ve srovnání s klasicky vyráběnými příbuznými se ale pohybujeme v naprosto jiných sférách, takže bych se z informace o kyselinotvorném dopadu zbytečně emočně nehroutil. Navíc jsme použili suroviny, které jsou velmi bohatými zdroji zásadotvorných prvků.

6. Obsah energie v jednom kousku brownies je na siestu u kávičky naprosto v pořádku. Dokonce tak hodně, že si dám i kousky dva.

7. Občas se nejde dezert, u kterého si doporučíme několik možností, kdy jej konzumovat. Dnešní recept mezi ně ale nepatří. Prostě bych jej vnímal jako plnohodnotný a čistokrevný dezert, který by měl být vychutnáván v klidu. Jedině tak mu umožníme vybudit v nás emoce, které k němu přísluší.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

9 Kč / 1 kousek

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.