Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brokolicový tatarák

Brokolicový tatarák

Pod pojmem „tatarák“ si naprostá většina populace představí mleté maso s vejcem, kořením a pečivem, ke kterému neodmyslitelně patří pivo. U označení „brokolicový tatarák“ si našinec zřejmě poklepe prstem na čelo a přestane s vámi bavit. My ale takové netykavky nebudeme a v rámci výzvy se pustíme do jeho přípravy, na jejímž konci budeme očekávat především skvělý gurmánský zážitek.

Vlastnosti receptu

1. Pokud očekáváte hodnocení, při kterém zadupu nutriční parametry tepelně neupravené zeleniny do země, jste na omylu. Naše specialita nás překvapí naprostou vyvážeností, nad které amatér bude kroutit nevěřícně hlavou.

2. Ale hezky popořadě. Tatarák je typicky vysokosacharidový, s velmi nízkou hodnotou glykemického indexu a extrémně vysoký poměrem vlákniny.

3. Mnohem více nás ale do očí uhodí množství bílkovin. To je naprosto fenomenální, pro mnohé možná i nepochopitelné. Čísla ale hovoří poměrně jasně. Brokolice v oblasti proteinů patří mezi fenomény, přidáme-li k tomu ještě kváskové pečivo, je dílo dokonáno. Můžeme samozřejmě vést diskuze o jejich plnohodnotnosti, z čehož budou mít škodolibou radost především masožrouti, toto ale naštěstí není jediný a současně klíčový hodnotící parametr.

4. Množství tuků je poloviční ve srovnání s bílkovinami. Toto znamená, že z hlediska energetických poměrů z dílčích makrosložek se celková energetická bilance bude tvářit naprosto dokonale. Řečeno ještě jinak – nedokážu si představit lepší výsledek. Většina tuků pochází z olivového oleje, poměr mastných kyselin je tak poměrně jasně definován – převažují nenasycené v čele s omega-9.

5. Absence tepelné úpravy způsobí, že tento raw recept bude dostatečně bohatý na enzymy a fytochemické látky, které jsou běžnými úpravami ničeny.

6. Termicky je tatarák typicky ohřívající. Nemůže být ani jinak – cibule s česnekem a pepřem tady udělají nekompromisně své.

7. Z pozice acidobazických tendencí si naservírujeme typicky zásadotvorný recept. V tomto směru není co dodat.

8. Protože jsme nepoužili tepelnou úpravu, můžeme očekávat poměrně vysokou hodnotu antioxidační kapacity. Na stranu druhou vyšší poměr syrové vlákniny bude mírně komplikovat stravitelnost, což je ale úděl všech tepelně neupravených zeleninových pokrmů.

9. Sportovci by měli být opatrní na konzumaci dnešního receptu především před tréninkem. Důvodem je obsah vlákniny a její vliv na střevní peristaltiku. Jako potréninkové jídlo si už toto ale dokážu představit.

10. Dětem bych dopřál tuto dobrotu až v pozdějším věku, pod 3 roky určitě ne. Tady je důvodem vysoká pálivost, tedy cibule, pepř a syrový česnek.

11. Z důvodu unikátního poměru živin, snadné stravitelnosti, vysokého obsahu vlákniny a nízké energetické hodnoty je náš tatarák jedním z ideálních receptů pro redukci hmotnosti.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.