Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brokolicovo-květáková polévka

Brokolicovo-květáková polévka

Na první pohled „obyčejná“ zeleninová polévka v sobě může skrývat nejedno nutriční překvapení. Platí to i o dnešním receptu, který se obyčejně pouze tváří.

Ať zbytečně nepředbíháme událostem – vždy je pouze otázka způsobu uvažování a konstruktivního přístupu k práci ve vlastní kuchyni, abychom z relativně úzkého spektra surovin připravili pokrm hodný královské kuchyně. A to zdaleka nemluvím o chuti, která je silně subjektivním faktorem.

Podívejme se tedy na to, jak připravit nutričně „nadupaný“ krém, se kterým si poradí úplně každý.

Vlastnosti receptu

1. I přesto, že poměry makroživin ukazují na tendenčně vysokosacharidový pokrm, takto bych jej úplně nenazýval. Jde o to, že množství bílkovin je silně nadprůměrné a obsah sacharidů naopak relativně nízký.

2. Zastoupení vlákniny je lehce nadprůměrné, což je parametr, za který bychom za normálních okolností měli být vděční (pokud se ptáte, zda existuje situace, kdy tato forma vděčnosti není na místě, tak odpověď zní, že existuje. Na mysli mám tzv. bezodpadové diety, které se vehementně prosazují především u zánětů trávicího traktu).

3. Z hlediska snahy o vyváženost se v nutriční sféře budeme rozplývat nad poměrně nízkým zastoupením tuků. Skákat radostí budou nejenom dietáři, kteří počítají každou přijatou kalorii.

4. Celkový obsah energie na jednu porci je velmi příznivý. Myšleno opět ve vztahu k lidem, kteří si hlídají svoje kila.

5. Hodnota glykémie polévky je na velmi nízké úrovni.

6. S ohledem na poměry makroživin a tepelnou úpravu můžeme tvrdit, že stravitelnost polévky je na velmi dobré úrovni.

7. Z hlediska acidobazicity budeme hodnotit pokrm jako mírně zásadotvorný, takže si „do deníčku“ můžeme poznačit další velké a významné plus.

8. Termicky se polévka bude chovat mírně ohřívajícím způsobem.

9. Pokud se ještě na skok vrátím k nutričnímu hodnocení, musím zdůraznit, že krém je poměrně bohatý na vitamíny B komplexu a antioxidanty. Znám spoustu lidí, kterým se tyto informace hodí do jejich stravovacího i zdravotního „profilu“.

10. S ohledem na skutečně atraktivní složení receptu je mi jasné, že když si naložíme více než jenom jeden „normovaný“ talíř, a teoreticky přidáme i nějaké to kváskové pečivo, dostaneme v podstatě plnohodnotný hlavní chod.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

16 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.