Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brokolicové placičky

Brokolicové placičky

O brokolici je známo, že v oblasti zeleniny patří mezi nejbohatší zdroje bílkovin. Toto je dostatečně silná informace pro nutriční experiment, který si bezpochyby najde místo v kuchyni každého nadšence do bezmasých jídel bez jakýchkoli náznaků přítomnosti laktózy i lepku. Odměnou za kulinářskou snahu bude nejenom velmi zajímavý a pro řadu strávníků i silně výhodný nutriční profil pokrmu, ale i jeho samotná chuť, které se velmi obtížně odolává.

Vlastnosti receptu

1. Výhody receptu ocení nejen vegetariáni, ale i strávníci orientující svoji pozornost na bezlepkové a bezlaktózové stravování. Tím hlavním, čeho je potřeba si v pokrmu všimnout, je dostatek bílkovin, u kterých nemá smysl kritizovat jejich kvalitu.

2. Obsah sacharidů není nijak závratně vysoký. Naopak množství vlákniny je nadstandardní, navíc tepelně upravené, což zajišťuje její bezprpoblémové chování v průběhu trávení.

3. Podíl tuků se může zdát být na první pohled vyšší, takové hodnocení je ale relativní. Mnohem důležitější je fakt, že nepřevyšují množství bílkovin a jejich složení v oblasti zastoupení mastných kyselin je doslova ukázkové (dostatek omega-3 i omega-9).

4. S ohledem na poměry všech makroživin v pokrmu si troufám dnešní dobrotu nazvat jako ukázkovou. Platí to i s ohledem na množství energie, které tento hlavní chod tělu dodá.

5. Termicky mírně ohřívající a především poměrně snadno stravitelný chod se vyplatí zařadit jak na oběd, tak i na večeři. Pokud jste zrovna ve fázi, kdy redukujete svoje "těžce" nabyté tukové zásoby, vyplatí se pozornost upínat především k obědu. Důvodem je množství tuků, které se nebude hodit úplně všem metabolickým profilům.

6. Při přípravě pokrmu doporučuji dávat pozor na teplotu pečení, kterou je třeba nastavit tak, abychom nepřepálili tolik vychvalované tuky. Trans mastné kyseliny přece jenom nejsou ve vyvážené racionální stravě žádnou výhrou.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

50 minut

Přibližná cena

30 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.