Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Pomazánky jsou velmi vděčnou součástí studených i teplých pokrmů. Nejčastěji je jako „rychlovku“ použijeme na snídani, případně je spojujeme se svačinami.

Není až tak důležité, kdy konkrétně si jakoukoli variantu pomazánky vychutnáme, ale především jaké má složení a další charakteristiky, které ovlivní chování našeho metabolismu. Navíc, co si budeme povídat - klíčovým faktorem, který rozhoduje o tom, zda pokrm s chutí sníme či nikoli, je samotná jeho chuť. Jinak řečeno je potřeba kombinovat takové suroviny, která ve výsledku po konzumaci receptu vydráždí chuťové buňky a způsobí v mozku „endorfinový průvan“. A to je to, po čem většina populace touží.

Pojďme si proto připravit pomazánku, která bude kombinovat jen ty nejlepší vlastnosti – dostatek bílkovin, snadnou stravitelnost, dokonale vyvážené nutriční parametry…

Vlastnosti receptu

1. Poměry živin jsou v pomazánce skutečně dokonale vyvážené. Kvitujme obsah i kvalitu bílkovin. Tento parametr je více než ukázkový. Jejich kvalita je na to, že máme na talíři ryze rostlinný pokrm, bezkonkurenční.

2. Tuky jsou přítomny v přesně polovičním objemu, než bílkoviny. Z hlediska vyváženosti další forma dokonalosti na talíři, navíc podpořená převahou nenasycených forem.

3. Pomazánka je vysokosacharidová. Obsah této složky ale není nijak vysoký, navíc je pro ně typická nízká hodnota glykemického indexu (stejně jako pro celý recept).

4. Jediné, co vybočuje z absolutní vysokosacharidové rovnováhy, je množství vlákniny. To je výrazně nadprůměrné, s čímž v praxi nic neuděláme. Není to v zásadě chyba ani problém. Pouze je potřeba počítat s tím, že pro některé skupiny populace bude vyšší množství pomazánky zapovězeno. Mluvíme například o malých dětech, těhotných ženách či situacích některých střevních potíží.

5. Stravitelnost pomazánky je na velmi dobré úrovni.

6. Množství energie na celou porci odpovídá středně velké svačině pro průměrného člověka.

7. Termicky se recept bude chovat i přes obsah ohřívajícího koření mírně ochlazujícím způsobem.

8. V oblasti acidobazicity jsme vyrobili typicky zásadotvorný recept.

9. Pokud se nám podaří sáhnout po čerstvé brokolici, buďme si jisti, že se nám pomazánka odmění velmi vysokou antioxidační kapacitou s účinnými protirakovinnými vlastnostmi.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

37 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.