Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Borůvkový mls s avokádem

Borůvkový mls s avokádem

Dnešní dezert je k zbláznění. Provokuje hned na několika frontách – energetické, nutriční i chuťové. A nejhorší je, že nevím, kterou z uvedených provokací bych měl začít řešit jako první.

S chutí do toho, půl je hotovo

Nejlepší asi bude, když odvedeme svoji pozornost úplně jiným směrem a začneme tradičně sháněním surovin. Protože se jedná o vcelku netradiční kombinaci, která se na talíři běžného jedince této společnosti neobjevuje každý den, bude potřeba se trochu snažit.

Základem receptu je krásně zralé měkké avokádo, které oloupeme, vyhodíme pecku, a dužninu vložíme do misky. Přidáme ještě čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny limetky, 50 g zralého ananasu nakrájeného na kousky a lžičku medu. Vše důkladně rozmixujeme ručním mixérem, na talíři ozdobíme kousky ananasu a čerstvými borůvkami a dekorativně posypeme strouhanou hořkou čokoládou.

Malý tip

I přesto, že je dezert termicky výrazně ochlazující, vyplatí se pro zvýraznění chuti nechat pár minut zchladnout v lednici.

Dobrou chuť

Ještě před tím, než povolíme uzdu svým emocím, které jsou ovládány chutěmi bičovanými nejen vizuálním vjemem, vyřešme nejprve zpočátku uváděné provokace: Kontrastní sladkokyselá plná chuť mixovaného avokáda je základem, který zaženeme do extrému přesládlými kousky ananasu a vyzvedneme osvěžující krásou borůvek. Dodávat cokoli k výsledné chuti tedy bude zbytečné.

Na řadu by měl přijít rozum, který vyhodnotí obsah živin jako silně nevyvážený s přebytkem cukrů a tuků. Tedy kombinace, která není úplně nejšťastnější. I přesto v této nevhodné dvojkombinaci najdeme pomyslné světýlko na konci tunelu, na které se zaměříme až v členské sekci.

Co už ale „neokecáme“, je množství energie. U dezertu sice nic překvapujícího, mlsným jazykům bych ale vzkázal, že jakékoli snahy o zvýraznění chuti přidáním šlehačky by měly být zapovězeny hned z několika důvodů (i ty si ještě připomeneme).

Nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť s upozorněním nemlsat v pozdních večerních hodinách…

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo, dnešní dezert je bohatým zdrojem tuků a sacharidů s převažujícím zastoupením jejich jednoduchých forem. Připočteme-li k tomu navíc minimum bílkovin, může se (oprávněně) zdát, že na první pohled zdravý dezert až tak moc zdravý není. Ryze přírodní ingredience a živost receptu jsou fajn, čísla ale hovoří jasně.

2. Slibované pomyslné světlo na konci tunelu ale můžeme najít v podobě nezvykle vysokého zastoupení vlákniny. Považte – kolik jiných dezertů nám nabídne v jedné malé porci polovinu doporučeného denního příjmu vlákniny? To je jeden z důvodů, proč bych dnešní dobrotu ukvapeně nazavrhoval.

3. Termika je výrazně ochlazující. Toto zjištění mi nabízí možnost volby konzumace buď v horkých letních měsících, v situacích potřeby se razantně zchladit (stává se mi to například po srážce s blbcem, která mě vykolejí a rozčílí současně), nebo v kombinaci s typicky ohřívající potravinou (skořicový nebo zázvorový čaj).

4. Energeticky jsme dalece v jinových končinách. To nemusí být na škodu v případech, kdy potřebujeme tzv. „hodit zpátečku“ a trochu v emocích přibrzdit. Opět se přesunu do pracovních sfér a vzpomenu situace, kdy konec náročného pracovního jednání můžeme osladit právě tímto dezertem, který dokáže rozbouřený metabolismus zčásti uklidnit.

5. Acidobazicky směřujeme ke kyselejším hodnotám. I přes přebytek cukrů a tuků ale nemluvíme o žádném extrému, bohatý zdroj vlákniny zčásti vede k neutralitě.

6. Glykemický index je poměrně nízký, je snižován vlákninou i tuky.

7. Velkou výhodou dezertu je absence lepku a laktózy – dvou nejčastěji se vyskytujících „potížistů“ ve výživě. U laktózy toto ale platí pouze v případě, kdy sáhneme po kvalitní vysokoprocentní čokoládě bez obsahu mléčného výrobku.

8. Ve finále hodnocení a kritiky si ještě přiznejme, že obsažené tuky vykazují ne vždy běžné hodnoty, pro naše zdraví ale velmi prospěšné. Poměr nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin je jasně ve prospěch mononenasycených, na vině je samozřejmě nutriční složení avokáda.

9. Když tak medituji nad možnostmi, v jakých situacích si dnešní sladkost dopřát, kromě klasického dezertního dýchánku mě napadají i vytrvalostní sporty (i přes absenci komplexních sacharidů se pořád bavíme o zajímavé možnosti předtréninkového jídla). Jako náhradu sladkostí plných ztužených tuků a rafinovaných cukrů bych nekompromisně dezert podsouval i malým dětem – jediné zábrany, proč být opatrný u věkových kategorií pod 12 měsíců, jsou med a čokoláda.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

60 Kč / 2 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.