Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Borůvková kaše

Borůvková kaše

Dát si vydatnou snídani ve sladké podobě, která skvěle chutná, zasytí, je nutričně vyvážená, plná čerstvých surovin, osvěžujícího charakteru a vysoké antioxidační kapacity – ne, to není utopie ani fantazírování. Takové možnosti skutečně existují a my si jednu z nich představíme.

Předem prozradím pouze to, že chutná snad ještě lépe, než vypadá na obrázku, a tím se ani v nejmenším nechci dotknout kvalit fotografa, který odvedl vynikající práci.

Už jenom samotný pohled na tuto dobrotu dokáže v mozku evokovat pozitivní emoce a silné očekávání. V tomto směru doporučuji nedívat se na něj před spaním, hrozí riziko poruchy spánkového režimu…

Vlastnosti receptu

1. Vysokosacharidové snídaně sladkého rázu velmi často trpí nedostatkem bílkovin, což v našem dnešním případě naštěstí není pravda. Jejich množství není sice nijak vysoké, drží se ale spodních hranic normy. Některé skupiny populace budou možná potřebovat jejich objem mírně navýšit, v tomto směru doporučím neochucený hrachový nebo rýžový protein, který nezasáhne do chuťových kvalit výsledku.

2. Poměry mezi základními makroživinami jsou vynikající. Celému receptu dominují sacharidy, kde převážná většina jsou komplexního rázu. Jako celek mají nízký glykemický index, tedy i zde je vše v naprostém pořádku.

3. Za zmínku stojí obsah vlákniny, který je nádherně nadprůměrný. Kombinace obiloviny a ovoce dá ve výsledku zajímavý poměr mezi rozpustnými a nerozpustnými formami. Toto ocení především děti a jedinci se záněty střevního traktu, kteří by se měli vyhýbat zbytečně vysokému příjmu nerozpustných vláknin.

4. Tuky mají také nádherné parametry. Jejich množství nepřevyšuje bílkoviny, převažují nenasycené formy. Co víc si přát?

5. Celková stravitelnost receptu je skvělá. Kombinace rostlinných zdrojů bílkovin a rozpustných druhů vláknin je dostačující zárukou.

6. Celkové množství energie bude vyhovující pro průměrného člověka. Pokud zjistíte, že by žaludek po ránu ještě něco snesl, určitě bych se nebránil porci navýšit, případně přidat menší množství bílkovin navíc.

7. Termicky by se kaše měla zachovat mírně osvěžujícím způsobem. Toto ale bude záležet na množství použité skořice, která má přesně opačný efekt.

8. Acidobazická tendence bude mírně kyselinotvorná. Klíčový je výraz „mírně“, tento parametr je tak naprosto v pořádku.

9. Protože jsme použili bezlepkové vločky, je celý recept bezlepkový, což ocení nemalá část nejen naší populace.

10. Absence laktózy je také vysoce konstruktivní informace.

11. Celou dobu se bavíme o kaši jako o snídani. Není to samozřejmě žádná podmínka, nutričně i energeticky si tuto sladkost klidně dopřejme jako součást svačiny.

12. Sportovcům bych recept naservíroval jako potréninkové jídlo.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

6 minut

Přibližná cena

22 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.