Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Boloňské špagety

Boloňské špagety

Jako milovníkovi italské kuchyně mi to nedá a z ryzí zvědavosti ovládané profesní deformací v oblasti stravování se prostě musím kouknout se “na zoubek“ fenoménu této jižanské kuchyně, která nese název „Boloňské špagety“. V Čechách ji téměř každá druhá restaurace – povědomí o existenci tohoto receptu u běžné populace je natolik silně, že ve spojení s jejím italským názvem vzniká v myslím mnoha strávníků domnění bezprecedentně zdravé receptury.

Ještě před hodnocením a samotnou přípravou je potřeba podotknout, že Bologna – historické italské město, jehož název dnešní recept nese, nemá ve skutečnosti s touto špagetovou pochoutkou nic společného :-)

Vlastnosti receptu

1. Obsah energie je v této jedné porci dostačující pro zprůměrovaného jedince naší společnosti. Hlavním zdrojem jsou špagety, které doplňuje individuálně přidané množství olivového oleje a kontroluje i do jisté míry kvalita hovězího masa (tady je rozumnější sáhnout po libovém).

2. Celkovému nutričnímu pohledu dominují sacharidy, které by se měly správně pyšnit střední hodnotou glykemického indexu. Protože jsme ale použili špagety, u kterých - podobně jako u pizzy – hraje klíčovou roli i hodnota glykemické nálože, bude se GI posouvat trochu výš. Nezachrání to ani případ, kdy zvolíme těstoviny celozrnné.

3. Na stranu druhou kombinace s masem stlačí glykémii do kategorie tabulkově nízkých hodnot, takže předchozí myšlenková kalkulace byla prakticky zbytečná :-)

4. Obsah vlákniny je na první (tabulkový) pohled v pořádku, na můj vkus ale příliš nízký. Z důvodu obsahu hovězího masa, které je z hlediska trávení velmi náročné, bych se přimlouval za přídavek zeleniny, nejlépe v syrovém stavu.

5. Je potřeba upozornit na nemalý podíl bílkovin, většina pochází z hovězího masa. Z hlediska plnohodnotnosti u bílkovin se tak bavíme o silně anabolizujících proteinech, které jsou současně nejnáročněji stravitelné.

6. Specificko-dynamický účinek dnešního receptu je tedy velmi vysoký – kombinace lepku s hovězími bílkovinami nepatří zrovna mezi lehká jídla. Receptu by se tedy měli vyhnout jedinci, kteří mají jakékoli trable s trávením. Naopak jej budou milovat gurmáni, z pohledu ájurvédy ukojí potřeby lidí s dominantní dóšou pitta, nedají na něj dopustit ani silově zaměření sportovci, a to především jako potréninkové jídlo.

7. Termicky je recept ohřívající – maso společně s kořením mají v tomto směru jasnou převahu.

8. Energeticky máme typický jang pokrm se vším všudy.

9. V oblasti zdravotního dopadu konzumace tohoto receptu musím podotknout, že z důvodu náročnosti trávení bude kromě trávicího traktu trpět i imunitní systém. Řešíte-li ve svém životě jakékoli potíže provázené záněty, určitě se této specialitě vyhýbejte.

10. Bude trpět i acidobazická rovnováha – boloňské špagety jsou i v naší dnešní podobě silně okyselující.

11. Obsah lepku znemožní vychutnat si recept především celiakům. Ti ale mají naštěstí možnost koupi i bezlepkovýchh těstovin, buďme proto rádi za dobu, ve které žijeme.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.