Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bezlepkový jablečný koláč

Bezlepkový jablečný koláč

Touha po sladkém je velká a má schopnost ovládat životy mnoha z nás. Ne každý s ní bojuje, navíc máme většinou tendenci s většími či menšími výčitkami svědomí těmto pokušením podléhat.

Je módní učit se připravovat tzv. zdravé dezerty, jejichž nutriční parametry mají schopnost se tvářit vyváženě ve všech směrech. My toto dnes uděláme také, ale s dvěma velkými výzvami navíc – naše dílo bude bez lepku a mléčných výrobků. A za toto bude vděčná nemalá část (nejen naší) populace. Takže pusťme se s chutí do přípravy.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční parametry našeho bezlepkového koláče si musíte zamilovat. Jsou nádherně vyvážené, v množství na jednu porci se drží na dokonale vysokosacharidovémoptimu. I z této pozice je možné s radostí potvrdit, že nemusíme mít při konzumaci výčitky a s klidným svědomím si dopřejeme i kousky dva.

2. Zastoupené sacharidy se pyšní středníhodnotou glykemického indexu. Tato se velmi obtížně stanovuje přesně, hrubým odhadem si troufnu tvrdit, že nevyšplhá přes 60 jednotek. V syrovém stavu by GI byl podstatně nižší (v zónách nízkého GI), výsledná hodnota je nejvíce ovlivněna tepelnou přípravou.

3. Bílkovin vůbec není málo (s ohledem na fakt, že máme jablečný koláč a navíc bez tvarohu). Část pochází z rostlinných zdrojů, část z vejce. Osobně se mi tento poměr z hlediska zastoupených aminokyselin líbí, hned bych si naložil na talíř i kousek třetí.

4. Obsah tukůje v krásné normě. Pochází z mandlového mléka a lněných semínek. Jsou tedy většinově nenasycené, se zajímavou převahou omega-3mastných kyselin.

5. Vlákninaje kupodivu zastoupena v menším poměru. Pořád ale přítomna je, což se počítá. Poměry rozpustných a nerozpustných forem jsou také ukázkové. Navíc tepelná úprava zlepšila strukturu nerozpustných zástupců, trávicí trakt nám za to bezpochyby poděkuje.

6. Zajímavou kapitolou bude výsledný termický dopad. Většina surovin je neutrálních a osvěžujících, (doslova) horkým želízkem v ohni je tepelná příprava, kde vyšší teplota a investovaný čas naprosto zásadním způsobem zasáhnou do výsledku, který se bude chovat mírně ohřívajícím způsobem. S tímto je prostě potřeba počítat, protože u vysokosacharidových pokrmů upravovaných při takto vysokých teplotách vstupuje do hry Maillardova reakce, která se výrazně podepíše na změně struktury sacharidů v potravině. Výsledkem tak bude mj. i posun termiky ohřívajícím směrem (kdybyste to chtěli pochopit úplně do detailu, tak v těle dochází k tomu, že imunitní systém vynakládá větší aktivitu na eliminaci nežádoucích dopadů produktů této reakce, které zbytečně zatěžují organismus, přičemž se toto projeví na distribuci energie včetně samotných pocitů tepla).

7. Acidobazicky se recept bude chovat mírně kyselinotvorně, žádný extrém ale nečekejme. Výhodou je fakt, že mandlové mléko a lněná semínka dodají spektrum zásadotvorných minerálů, které potenciální snahu o acidobazický extrémismus drží pod kontrolou.

8. Celková energetická tendence po požití koláče půjde směrem k jin straně. Nevnímejme to nijak špatně, protože díky tepelné úpravě je v pokrmu přítomno nemálo jang energie. V tomto případě tedy opět žádný extrém jedním či druhým směrem.

9. Jak už zaznělo, recept je bezlepkovýa bezlaktózový. Otevírá tak cestu minimálně čtvrtině naší populace, která by se v opačném případě musela dnešní sladkosti vyhnout.

10. V seznamu ingrediencí nenacházím nic, co by mělo v principu vadit dětem už od jednoho roku věku. Prostě i v tomto směru dokonalé.

11. Neustále poslouchám stížnosti sportovců, kteří jsou nerozhodní ve výběru prvního jídla po tréninku. Víte co bych udělal já? Jednoduše upekl dnešní koláč, vzal jej s sebou na trénink, a místo banánu se po cestě domů za hlavním chodem s chutí a radostí zakousl právě do něj. Není v něm totiž nic, co by stálo za kritiku.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

50 minut

Přibližná cena

6 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.