Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bezlepkové brownies muffiny

Bezlepkové brownies muffiny

Kromě klasických dortů, štrůdlů či závinů na nás při návštěvě v běžné cukrárně útočí i možnost objednat si brownies muffiny. Tyto nálože rafinovaného cukru se s naším zdravím příliš nekamarádí, což v dnešní době ví každé malé dítě. Pojďme tedy přijmout výzvu v podobě přípravy této speciality v domácích podmínkách, kterou si upravíme bezlepkovým směrem a zpestříme nízkou hodnotou glykemického indexu.

Vlastnosti receptu

1. Pokud nezasvěcenému smrtelníkovi oznámíte, že jste si pochutnali za zdravém brownies, které se mj. pyšní vyváženým poměrem živin, s největší pravděpodobností si poklepe na čelo a bude vás považovat za blázna. Ne ale v případě naší školy, kde se na tyto parametry specializujeme.

2. Recept je vysokosacharidový, kde část cukrů jsou v jednoduché formě (převážně fruktóza), zbytek komplexní. V celkovém součtu nám dají příjemně sladkou chuť a současně relativně nízkou hodnotu glykemického indexu. Tato se určuje poměrně obtížně, nejvíce ji bude ovlivňovat tepelná úprava a množství kousků, které se rozhodneme spořádat.

3. Vláknina v dnešním případě nehraje žádný prim. Přítomna ale je, což je důležité pro už diskutovanou glykémii i peristaltiku střevního traktu.

4. Tři gramy bílkovin v jednom muffinu se nezdá býti mnoho. Budeme-li ale tento parametr hodnotit v kontextu se zastoupením ostatních živin, je nutné říci, že se nám na talíři objevuje nádherná vyváženost. Zdroj proteinů kombinuje rostlinné i živočišné zdroje, v celkovém pojetí jsou tedy kvalita i stravitelnost na velmi vysoké úrovni.

5. Další složkou, se kterou je ve zdravých receptech vždy potřeba počítat, jsou tuky. Kombinace avokáda s převahou omega-9 forem a kokosového mléka se zajímavým spektrem prospěšných nasycených doplní ještě vejce, které z pozice celkového jejich počtu nijak neovlivní velmi zajímavý potenciál. Obsah tuků je stejný jako je u bílkovin, energeticky samozřejmě v rámci tohoto srovnání dvojnásobně převažují. Pro běžného strávníka je ale důležité, že naše brownies není žádnou kalorickou bombou, alespoň ne z pozice přebytku tuků.

6. Termicky nás muffin posune do ochlazujících oblastí. Celkový dopad ale nebude nijak výrazný, je nutné počítat s procesem pečení a především použitým kardamomem, který má zajímavě harmonizující účinky.

7. Podobné hodnocení vyprodukujeme i u acidobazické charakteristiky. Brownies jako celek se budou chovat kyselinotvorně, kardamom včetně jedlé sody tyto dopady velmi zajímavě zmírní.

8. Úroveň stravitelnosti receptu je velmi dobrá. Toto ale neznamená, že tímto dostáváme zelenou si sladkostí nacpat žaludek.

9. Až zbytečně často dochází k situacím, kdy si k jakékoli sladkosti dáme kávu. Případně opačně se stejným výsledkem – ke kávě si dáme něco sladkého. Je to jedna z nejhorších kombinací, která ubližuje především systémům starajících se o acidobazickou rovnováhu. Pravdou je, že naše brownies bude mít i v kombinaci s kávou podstatně menší negativní dopad na naše zdraví, i přesto bych hlasoval pro vychutnání celého poteenciálu našeho výtvoru bez kávy (a to říkám naprosto zodpovědně jako člověk, který je na buketu kávy stále bezvýhradně závislý).

10. Nejsem si úplně jistý, zda bych dal toto brownies dětem ve věku jednoho roku, od dvou let už ale není potřeba mít z ničeho obavy.

11. S ohledem na složení i kategorii receptu je jasné, že nejčastěji budeme věnovat konzumovat muffiny jako součást svačinové siesty, což považujme za nejmenší možné zlo. Druhou rozumnou možností je jako „starter“, tedy sladkost před hlavním chodem. Naopak z pozice dopadu na metabolismus tou nejhorší možnou variantou je přisoudit brownies status dezertu a sníst jej po hlavním jídle.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

7 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.