Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bezlepková cereální kaše

Bezlepková cereální kaše

Celiaci a vůbec všichni, kdo mají jakýkoli problém s trávením lepku, jsou v dnešní době poměrně intenzívně opečováváni trhem v podobě dostatku dobře dostupných bezlepkových potravin, o kterých si mohli ještě v druhé polovině devadesátých let nechat jenom zdát.

Protože je dnes moderní snídat tzv. cereálie, zkusme si připravit zdravou variantu právě pro tuto (bohužel) stále se rozrůstající skupinu populace.

Vlastnosti receptu

1. Obsah energie ve snídani či svačině je naprosto dostačující pro zprůměrovaného jedince naší společnosti, v tomto směru považujme recept za dostatečně vydatný.

2. Zastoupení živin také není „od věci“. Do popředí sice vystupují tuky, které navyšují již zmíněný energetický potenciál. Komplexní sacharidy s nízkým GI, dostatek vlákniny a nezanedbatelné množství bílkovin dělá z dnešního receptu vcelku harmonickou záležitost.

3. Absencí lepku jsme dosáhli dobře stravitelného výsledku. Na mysli mám teď především zdravé jedince, kteří by si mohli uvědomit, že je z určitých důvodů vhodné se vyhnout zbytečně vysokým dávkám této bílkoviny.

4. Energeticky je svačina mírně jin.

5. Termicky se pohybujeme kolem neutrálu. V případě potřeby se trochu ohřát doporučím menší množství kari koření, které současně podpoří i trávicí pochody.

6. Acidobazická rovnováha půjde velmi lehce okyselujícím směrem, o žádný extrém se ale jednat nebude.

7. I přesto, že se dnes věnujeme celiakům, v žádném případě to neznamená, že by se receptu měli vyhýbat zdraví jedinci. Právě naopak – z důvodu dobré dostupnosti surovin a snadné stravitelnosti budou zdravotně profitovat prakticky všichni.

8. Z důvodu vyššího obsahu nerozpustných forem vlákniny buďme opatrní s konzumací u dětí do tří let. Dvakrát až třikrát týdně je naprosto v pořádku, každodenní konzumaci bych se ale vyhýbal.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

10 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.