Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Banány s mákem

Banány s mákem

Semena máku skrývají velmi silný (nejen nutriční) potenciál, který našinec nechce (nebo naopak neumí) správně využít. Jeho nešťastně preferované kombinace s cukrem nemá význam komentovat, zaměříme raději pozornost konstruktivním směrem. V horkých dnech můžeme mák využít i jako součást termicky osvěžujících receptů, jeden z nich si představíme i dnes. Dejme tomu, že máme představu něčeho odlehčeného, sladkého, termicky ochlazujícího receptu. Co s tím?

Vlastnosti receptu

1. Při hodnocení nutriční výbavy musí být každému jasné, že do čela budou vystupovat tuky. Holt s tím je potřeba se smířit vždy, když pracujeme s ořechy či semínky, mák v tomto směru v žádném případě nezaostává. Pokud si ale toto uvědomujeme, není problém při tvorbě receptu mít pod kontrolou celkovou gramáž použitých surovin, následně tak i nutriční hodnoty a celkovou energii výsledného receptu – to se vcelku dobře podařilo i nám dnes.

2. Na talíři máme sladkou variantu snídaně nebo svačiny, která z energetického hlediska určitě neurazí. Navíc obsahuje i rozumné množství dobře stravitelných bílkovin.

3. Glykemický index – i přes vyšší zastoupení sacharidů jednoduššího charakteru a sladší chuti – se stále drží v hodnotách nízkého rozpětí a nepřekračuje 50 jednotek. Pokud navíc dodržíme i množství porce, nebudou proti nám hrát ani parametry glykemické nálože, které jsou v praxi velmi častou skrytou hrozbou (a kterou v běžně prezentovaných tabulkách glykemických indexů nenajdeme).

4. Termicky nás dnešní výsledek ochladí – kombinace banánu a většího množství tuků jasně vede tímto směrem, celkový výsledek je možné „přeprogramovat“ (v případě zájmu) termicky ohřívajícím kořením.

5. Energeticky je svačina jasně jin. Výhodou tohoto je fakt, že zbytečně nezatíží proces trávení.

6. Vysoké poměry sacharidů a tuků povedou acidobazicitu k mírné kyselinotvornosti, ale pozor! V dnešním receptu jsem orientačně napočítal celou 100% doporučenou denní dávku vápníku! To je víc než dost na to, aby tento silně zásadotvorný prvek výrazně promluvil do hry o rovnováhu.

7. Z důvodu výše zmíněného obsahu vápníku shledávám tento recept jako jasný favorit před sportovní aktivitou vytrvalostnějšího (obecněji spíše aerobního) rázu – jogging, různé hry, plavání, cyklistika… Sprinterům a silově zaměřeným sportovcům (či jejich metabolismu) se moc nebude zamlouvat vyšší zastoupení tuků.

8. Ať neustále nemluvíme jenom o sportovcích – nahlížejme na dnešní recept jako na univerzální možnost sladké snídaně nebo svačiny pro širokou veřejnost. Jak už zaznělo – nutriční výbava je skvělá, stravitelnost vynikající, glykémie stále nízká, obsah klíčového vápníku bezkonkurenční, lepek ani laktózu zde nenajdeme, chuťově nechť každý ohodnotí sám.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.