Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Banánová bábovka

Banánová bábovka

Banán je ovoce, které se distribuuje do celého světa. Zdomácněl tak prakticky ve všech zeměpisných šířkách. Jeho nutriční složení je chronicky známé, spektrum možností, jak s ním pracovat v kuchyni, téměř nekonečné.

Ne každý si jej ale dokáže představit jako součást bábovky. Díky svým vlastnostem zpestří nejen nutriční potenciál dezertu, ale zatraktivní i jeho chuť. A to je faktor, který je třeba brát vážně. Pokud nevěříte, dejte sbohem lenosti a vyzkoušejte celou recepturu sami, budete víc než překvapeni.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní superzdravá bábovka odkryje při bližším pohledu nejedno překvapení. Začněme ale hezky od začátku. Z hlediska zastoupených makroživin máme na talíři vyvážený vysokosacharidový pokrm.

2. Obsah bílkovin je ukázkový, pochází navíc hned z několika zdrojů. Aminokyselinové spektrum se tak blíží plnohodnotnosti, úroveň jejich stravitelnosti je skvělá.

3. Obsah tuků je prakticky poloviční než bílkovin. Tento velmi důležitý parametr nám říká, že konzumací dezertu nikterak nevykolejíme metabolické pochody nežádoucím směrem. Navíc v tomto kontextu můžeme říct, že bábovka je v podstatě dietní. Úžasné také je, že naprostá většina tuků je zastoupena nenasycenými formami.

4. Vhodnost dnešní dobroty pro redukční diety dokládá i poměrně nízký glykemický index. Tedy ani diabetici se dnes nemusí ostýchat.

5. Aby toho nebylo málo, tak obsah energie v jedné porci si také dovolím nazvat „dietní“. Toto označení ale samozřejmě neznamená, že se energie neumí sčítat. Matematika je tady neúprosná.

6. Líbí se mi i zastoupení vlákniny. Její obsah není nijak závratný, ale současně ani nedostačující. Navíc je vláknina tepelně upravená, takže úroveň stravitelnosti je o malý stupínek lepší.

7. Termicky se bábovka bude chovat mírně osvěžujícím způsobem.

8. Z acidobazického hlediska je recept mírně kyselinotvorný. Z tohoto parametru mám obzvlášť radost.

9. Pokud by někomu výčet výhod nestačil, dodejme ještě, že recept je bezlepkový a bezlaktózový.

10. Osobně mám s tímto receptem jeden zásadní problém – jeho chuť naprosto “zoufalým“ způsobem svádí ke kombinaci s kávou. Z acidobazického hlediska špatně, vysvětlete to ale labužníkům...

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

13 Kč/ 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.