Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Banán v čokoládě

Banán v čokoládě

Ať se vrtnu kamkoli, ve světě všech odborníků na výživu se neustále a stále silněji zbrojí proti konzumaci banánů. Vcelku to i chápu, protože argumentů je více než dost a současně mají hlavu a patu – ochlazující efekt, plísně, stupeň zralosti, geografie

Jak na to

Banán je ale současně i potravina, se kterou je možné pracovat v kuchyni tak, abychom její vlastnosti upravili k obrazu svému. Jednoznačně a naprosto zásadním způsobem změníme jeho charakteristiky tepelnou úpravou. Dnešní recept je skvěle chutnající rychlovka, která se pyšní spektrem zajímavých výhod.

Oloupaný zralý banán, kterému odkrojíme oba konce, rozkrojíme na čtvrtiny a na pánvi s olejem (osobně preferuji olivový, je možné použít i máslo) lehce osmahneme z obou stran. Postačí minutu na každou stranu, protože dlouhou tepelnou úpravou se zbytečně navyšuje glykemický index. Na talíři lehce potřeme medem, s množstvím to nepřeháníme také z důvodu glykémie. Nakonec nastrouháme hořkou vysokoprocentní čokoládu.

Dílo dokonáno, oči mlsně koukají, žaludek hlasitě křičí, všem dobrou chuť.

Vlastnosti receptu

1. Jednoduchá receptura jasně navádí na možnosti využití této dobroty: Vysoké zastoupení sacharidů a minimum tuků a bílkovin oznamují, že se jedná o rychle a dobře stravitelnou pochutinu se středním glykemickým indexem.

2. Řečeno jinými slovy má dobrota dominantně jinový účinek. Převedeno do praxe to znamená, že když se potřebuju nastartovat nebo zdravě ukojit požadavky mého těla po navýšení krevního cukru, moc dlouho neváhám, po čem sáhnout.

3. Tepelná úprava a použití čokolády zvrátí ochlazující dopad banánu, není se proto potřeba obávat takto mlsat i v zimních měsících.

4. Recept můžeme použít buď jako dezert (PŘED hlavním jídlem), lehkou svačinu nebo energetický kopanec před pohybovou aktivitou.

5. Důkladně bych rozmýšlel, jakou čokoládu zvolit. Základní kritéria jsou vcelku jasná – vysoké procento kakaových složek, žádná aditiva, minimum cukru, čerstvost

6. Neodpustím si poznámku směrem k obsahu draslíku v banánech, velmi klíčový prvek pro zdraví našeho srdce a hospodaření s tekutinami. Nemusíme banány přímo zbožňovat, k zahození ale také nejsou…

7. Ať už na dnešní dobrotě bude mlsat kdokoli, vyhýbal se požívání banánů u dětí do jednoho roku věku. A to nejenom v zimě. Pokud nejsou jasné důvody, mám jeden zásadní - banány jsou rizikovým zdrojem plísní, jejichž přítomnost nemáme šanci odhalit pouhým okem. V našich podmínkách máme dostatek jiných možností, co dětem dát...

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

8 Kč

Podobné recepty

Jahelník

Jahelník

Čokomalina

Čokomalina

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.