Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Bábovka bez cukru

Bábovka bez cukru

Každé jídlo by se mělo správně jíst v klidu a s chutí. Většinou mezi těmito podmínkami bývá velká nerovnováha, protože pokud se stane, že se při přípravě sladkého receptu zaměříme na specifika, jako je například absence cukru, použití celozrnné mouky a navíc kvásku, zvedne se u uvědomělých strávníků vlna zájmu s nadšením, které příliš klidu na konzumaci nepřidají.

To je příklad i dnešního receptu, který jsme nachystali jako překvapení a současně „odměnu“ všem účastníkům víkendového semináře „Síla myšlenky“. Představte si situaci, kdy na břehu přehrady uprostřed čisté přírody a ticha, při kterém slyšíte i houby růst, meditujete. A najednou vůni mechu překryje něco jiného. Provokativního.

Otevřete oči a před vámi se v trávě objeví bábovka. Jaképak nadšení asi vznikne, když tento prvotní vjem zesílíme ještě zjištěním, že je superzdravá? Tzn. všechny suroviny byly pečlivě vybírány za účelem dosáhnout naprosto precizního výsledku. V tomto stavu se velmi obtížně dodržuje etiketa racionální konzumace, při které bychom měli důkladně kousat a žvýkat a vychutnávat celý potenciál tohoto uměleckého díla.

Není se co divit, že se na poslední chvíli podařilo ukořistit poslední kousky, aby mohla být zvěčněna fotografie k připomenutí tohoto jedinečného zážitku v trávě s kulisou šplouchající vody.

Vlastnosti receptu

1. Než se vrhneme do popisování naprosto úchvatných charakterových vlastností naší bábovky, podržíme chvíli emoce pod kontrolou racionálním hodnocením obsahu živin. Celému receptu objemově dominují sacharidy. Převážná část z nich pochází z celozrnné mouky, zbytek pak z medu a rozinek. I v této kombinaci můžeme tvrdit, že mají jako celek hodnotu glykemického indexu pohybujícího se na spodní hranici středních hodnot. Nepoužili jsme cukr ani na vnější dekoraci bábovky, za což nám budiž chvála – tomuto bílému jedu je vhodné se vždy vyhýbat a hledat možnosti jakékoli jiné (tedy zdravější) alternativy.

2. Bílkovin v jedné porci (100 g) také není nijak málo (na bábovku). Riziko jejich předávkování samozřejmě nehrozí, přítomnost vajec zvýšila jejich standardně hodnocený parametr plnohodnotnosti směrem k lepším hodnotám.

3. Velkou výzvou v podobných receptech bývají vedle cukrů i tuky. Pro plnější chuť bábovky jsme použili bio máslo, jako prevenci před zbytečným přepalováním a současně přítomností nežádoucích druhů nasycených tuků pak padla volba na kokosový tuk. Ten i přes vyšší poměr nasycených tuků vykazuje velmi zajímavé charakteristiky s ohledem na dopad na naše zdraví. Celkové množství tuků je dle mého názoru naprosto ukázkové, alespoň co se týká této kategorie receptů.

4. I přes vyšší obsah energie bych v žádném případě nemluvil o kalorické bombě. To samozřejmě v případech, kdy nespořádáme místo jedné porce hned několik. Pokud se nám náš gastro pokus skutečně podaří, toto riziko (bohužel) ale reálně hrozí.

5. Termicky je bábovka velmi blízko neutrálním hodnotám.

6. Energeticky se bavíme o potravině s mírnou tendencí směrem k jin. Protože máme na talíři dezert, je potřeba vnímat tuto vlastnost jako silně pozitivní.

7. Budeme-li nahlížet na bábovku acidobazickým pohledem, dospějeme k zjištění mírně okyselujících parametrů. I přes kváskový základ celého receptu tento směr neovlivníme, protože jsme použili tepelnou přípravu, větší množství medu, rozinek a tuků.

8. Je vhodné se bábovky nepřejíst. Důvodem je pochopitelně množství energie, ale také přítomnost kvásku, který střevům nezvyklým na kvašené potraviny nemusí udělat dvakrát dobře.

9. Recept je lepkový, celiaci tedy dnes mají smůlu. Určitě se ale nemusí držet zpátky například cukrovkáři, kteří při dodržení pravidla střídmosti nemusí mít obavy ze zbytečně rostoucí hladiny krevního cukru.

10. Oficiální pravidla dětské výživy říkají, že by se bábovce měly vyhnout děti do 12 měsíců věku. Pokud ale nejsou alergické na vaječný bílek a med, vůbec bych se nebál jim dopřát trochu radosti z kvalitního dezertu už od deseti měsíců.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

3 hodiny

Přibližná cena

5 Kč / 1 porci

Podobné recepty

Kuzu puding

Kuzu puding

Kokosky

Kokosky

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.