Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Avokádový dezert s karobem

Avokádový dezert s karobem

Přirozeností člověka je hřešit. Každý si pod tímto pojmem představí své, ve Škole zdravého vaření budeme mít z pochopitelných důvodů na mysli především hříšně sladké pokrmy. Jedním z takových je i dnešní specialita, která bude hrdým reprezentantem této kategorie a které z důvodu provokativně harmonické chuti rádi odpustíme některé nesrovnalosti v oblasti nutriční charakteristiky.

Vlastnosti receptu

1. Pokud se vám podařilo dnešní sladkou dobrotu připravit a důkladně si vychutnat, budu doufat, že skrze mlžný opar budete ještě schopni vnímat následující úvahy, jak moc dokonalý pokrm navštívil váš trávicí trakt. Tradičně se nejprve podíváme na poměr základních makroživin. Dezert je typicky vysokosacharidový, dokonalá harmonie a vyváženost nám tady ale chybí.

2. Obsah bílkovin je poměrně nízký. U dezertů jsme na toto zvyklí, takže nebudeme plýtvat falešným překvapením. Prostě se s tímto spokojíme, nemá žádný smysl tady produkovat jakýkoli stres. Pokud patříte mezi sportovní nadšence, kteří se snaží „honit“ každý gram bílkovin, doporučím při přípravě k rýžovému mléku přidat ještě kvalitní rýžový protein v patřičném množství odpovídající individualizovaným představám.

3. Naopak množství tuků je nadprůměrně vyšší, alespoň v rámci poměru vůči diskutovaným bílkovinám. Toto způsobí nemalé navýšení množství energie, které u některých jedinců redukujících nadbytečnou hmotnost může nehezky zamotat energetickou bilanci. Budiž nám útěchou, že naprostá většina tuků pochází z nenasycených zdrojů. Protože je naším cílem harmonie, není hned nezbytné se hroutit z nepoměru makroživin, samotná forma tuků nám bude příjemnou náplastí.

4. Jak už zaznělo, převažují sacharidy. Menší část jsou komplexní, většina ale pochází z ovoce. Budeme-li hodnotit jejich glykemický index, dospějeme ke zjištění, že díky obsahu tuků a nemalému množství vlákniny se budeme pohybovat ve velmi nízkých hodnotách. Takže další krásné plus.

5. Z termického hlediska se budeme pohybovat v mírně osvěžujících oblastech. Tady ale bude záležet především na množství použité vanilky, která tuto charakteristiku ovlivní největší měrou.

6. Vliv konzumace dezertu na acidobazicitu bude oscilovat kolem neutrálních hodnot. Opět další příjemné zjištění.

7. Při touze po dnešním receptu je dobré uvažovat i o sezónní dostupnosti jahod, které jsou jeho součástí. Vždy z pochopitelných důvodů preferujme čerstvé a dozrálé na slunci.

8. V rámci součtu všech charakteristik mi z dezertu vychází, že kromě dětí od cca 2 let, diabetiků, celiaků či vitariánů se bude náš recept hodit například i sportovcům – aerobně zaměřeným nejlépe před tréninkem, anaerobním jako první potréninkové jídlo.

9. Při krátkém zamyšlení bych se dokonce nebál se dezertem obšťastnit v situacích záchvatu po sladkém, a to dokonce i ve večerních hodinách (tady bych se ale omezil pouze na poloviční porci z důvodu množství energie, což v praxi bude z chuťových důvodů docela problém).

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

28 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.