Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Avokádová pomazánka s mákem

Avokádová pomazánka s mákem

Při hledání kreativních možností, čím nakrmit žaludek sportovce před zátěží tak, aby se nastartovaly ty správné metabolické pochody vedoucí k podpoře (především aerobního) výkonu, se nabízí tradiční možnost celozrnného pečiva s avokádem, netradičně ale zpestřená mákem, sušenými nakládanými rajčaty a olivami.

Vlastnosti receptu

1. Pokud budeme chtít správně zhodnotit dnešní recept, bude potřeba na něj koukat „správnýma“ očima. Klasifikujme jej tedy z pohledu potřeb sportovců, jak už zaznělo v jeho úvodu. První na paškál přijde energetická bilance. Mírně vyšší zastoupení tuků tady hraje do noty nejen z důvodu energetického příjmu, ale dá k dispozici i zdroj dlouhé energie potřebný pro aerobní výkony.

2. U tuků jasně vévodí nenasycené, konkrétně omega-9.

3. Celková stravitelnost receptu je naprosto vynikající, ani diskutované tuky ve svém množství u zdravého jedince zbytečně nepřetíží žlučník a nezpomalí tvorbu energie v buňkách do extrému.

4. Obsah bílkovin je naprosto přiměřený předtréninkovým potřebám aerobně zaměřených sportovců Jsou rostlinného původu, tedy velmi dobře stravitelné.

5. Zastoupení sacharidů je dominující, mají nízký gkykemický index (stejně jako celý pokrm). Sportovec má tak na talíři další zdroj dlouhé energie.

6. Přiměřené množství máku dodá dostatek dobře využitelného vápníku a nastartuje sympatický režim k adekvátním výkonům. V tomto směru mohou sportovci skutečně jásat.

7. Termicky je recept mírně ohřívající. Nebyl by, kdybychom nepoužili pepř a sušená nakládaná rajčata, v tomto případě je jejich přítomnost poměrně důležitá (v opačném případě by recept svými ochlazujícími účinky nebyl schopen adekvátně podpořit sympatický režim autonomní nervové soustavy ke sportovnímu výkonu – a to i přes obsah vápníku z máku, jak je uvedeno výše).

8. Celkově se recept bude acidobazicky chovat zásadotvorně. Opět další výhoda směrem ke sportujícím nadšencům, která zbytečně nezatíží antioxidační kapacitu organismu.

9. Budeme-li se starat o to, kdy tuto svačinu zařadit před sportem, bude odpověď pro mnohé příliš obecná, není možné ale podat jinou – vždy bude záležet především na tom, jak velkou porci chci spořádat a jakou intenzitou chci zatížit organismus. Obecně si troufnu prohlásit, že dva kousky pečiva přibližně 70-90 minut před výkonem nemusí dělat žádné potíže.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

15 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.