Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Amarantový porridge

Amarantový porridge

Bezlepkové a bezlaktózové pochoutky sladkého rázu jsou v dnešní době stále žádanější. Není se ani co divit, protože v oblasti zdravého životního stylu jsou pojmy lepek a mléčný cukr citovány stále častěji. Když k nim přidáte charakteristiky vysokého glykemického indexu, běžně používaná aditiva a různé zvýrazňovače chutí, nemůžeme se ani divit, že racionálně uvažující člověk zajásá nad každým potenciálně zdravým dezertem.

A právě takový nás čeká i dnes.

Vlastnosti receptu

1. Dezert se typicky vysokosacharidový. Díky dostatečnému zastoupení vlákniny a přítomnosti ostatních makroživin můžeme s radostí prohlásit, že se nám na talíři „vyskytla“ nízkoglykemická dobrota.

2. Poměry živin jsou poměrně vyrovnané. Ukázkový je obsah bílkovin, na kterých shledávám pouze jedno mínus – pochází pouze z amarantu. Byl bych samozřejmě raději, kdyby se rostlinné zdroje více kombinovaly, ale co je na světě dokonalé…

3. Chvalme dále – obsah tuků je v krásné normě. Přibližně polovina pochází z amarantu, druhá půlka se rekrutuje ze zdrojů kokosu. Poměrově sice převažují nasycené formy, ale nenechme se tímto zneklidnit – většina nasycených kyselin v kokosu je zdraví prospěšná. Tedy další důvod k jásotu.

4. Celkové množství energie není pro potenciální riziko nadváhy žádnou tragédií. To znamená, že i v situacích redukce nadváhy je možné si dnešní sladkost v určitém množství dopřát. Připadá to v úvahu samozřejmě primárně v případech vysokosacharidových režimů.

5. Termicky se dezert bude chovat velmi mírně ochlazujícím způsobem. V letních měsících jako na zavolanou.

6. Acidobazický systém nebude po konzumaci našeho dezertu nijak dramaticky trpět. V celkovém součtu by nám měla vyjít velmi mírná kyselinotvornost, což je na sladkost úžasný parametr.

7. Z pohledu energetických tendencí jsou ve zbytečném přebytku zastoupeny jin charakteristiky. Vzhledem k tomu, že se toto od většiny sladkostí stejně očekává, nedělal bych si s tím těžkou hlavu.

8. Na dezertu si rády pošmáknou děti od jednoho roku, celiaci, laktózově intolerantní, těhotné ženy, dokonce i diabetici…

9. Sportovci mohou využít potenciál receptu klidně jako první potréninkové jídlo. Aerobně ladění jedinci mohou i před zátěží, konkrétní doba už je otázkou individuality (obecně navrhnu 60 – 90 minut před výkonem).

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.